“Алеф” и бургаските писатели възкресяват паметта за жертвите на Холокоста

Така сдружението ще спази традицията да бъде инициатор и организатор на възпоменателни инициативи, свързани с отдаване на почит към невинните шест милиона унищожени евреи в нацистките лагери на смъртта. На 26 януари, четвъртък, в зала “Проф. Димитър Аврамов” на Центъра за съвременно изкуство и библиотека от 18.00 часа Бургас отново ще стане съпричастен към възкресяване на паметта. Това ще се случи чрез представянето на сборника с разкази „Необикновени постъпки на обикновени хора“ на млади автори и прожекция на документалния филм на Дариуш Яблонски “Фотолюбител”. Премиерата на сборника „Необикновени постъпки на обикновени хора“, съдържащ творбите на отличените автори в деветото издание на международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“, ще бъде своеобразна среща с миналото, възкресено чрез художествено слово и насочено към бъдещето. В деветата надпревара участваха 180 младежи от България, Словакия, Полша, Украйна, Германия, Унгария, Израел, Австрия и Латвия. Преминало през сърцата на младежите, разказаното отправя недвусмислено послание, подето от всички Човеци - “Никога повече Холокост”. Сборникът „Необикновени постъпки на обикновени хора“ ще бъде представен от Стойчо Кьосев, доктор по философия, един от емблематичните лица на демократичните промени в Бургас. Той е създател на философския клуб „Сократ”, спечелил широка популярност сред учениците в средните бургаски училища. Съвсем наскоро той бе удостоен с почетен плакет на Община Бургас за дългогодишната му активна преподавателска и философска дейност. Особен акцент на тематичната вечер ще поставят автори от Бургас, които ще прочетат откъси от своите конкурсни творби. Филмът, с който ще продължи възпоменателната вечер е предоставен специално на Център “Алеф” от Полския институт в София. Лентата ни пренася в жестоката реалност на еврейското гето в Лодз през Холокоста. В документалната лента се цитират германски документи и кореспонденция от периода на окупацията, чрез които се запознаваме със сцени от живота на евреите в гетото. Гости на възпоменателната тематична вечер ще бъдат ученици от бургаски училища, писатели и граждани. Всички те ще се присъединят към глобалната кампания на Световния еврейски конгрес World Jewish Congress - „НИЕ ПОМНИМ“. Събитието ще започне в четвъртък, 26 януари от 18.00 часа, а входът е свободен.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 89
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 88
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 77
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 77
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 87
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.