Микро, малки, средни и големи предприятия могат да кандидатстват за въвеждане на енергийна ефективност в сградите си

От 02.02.2023 г. стартира процедурата за енергийна ефективност на сгради в сферата на производството, търговията, услугите и туризма. Мярката ще се финансира с над 235 млн. лв. от Националния план за възстановяване и устойчивост. Процедурата „Подкрепа за енергийно обновяване на сгради в сферата на производството, търговията и услугите“ се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и цели подобряване на енергийните характеристики на сградите чрез изпълнение на устойчиви интегрирани високоефективни енергийни мерки за постигане на спестяване от минимум 30 % първична енергия. Допустими кандидати за предоставяне на средства по процедурата могат да бъдат търговци по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите, както и микро, малки, средни и големи предприятия в цялата страна, които са регистрирани не по-късно от 31.12.2019 г., реализирали определени нетни приходи от продажби за 2022-ра финансова година в зависимост от категорията на предприятието. Сградите, включително от сектор „Туризъм“, трябва да са собственост на кандидата или да са с учредено право на строеж в полза на кандидата. Минималният и максимален размер на заявеното безвъзмездно финансиране по всяко индивидуално предложение за изпълнение на инвестиция по процедурата са разпределени според категорията на предприятията. Така минималните и максималните размери са: За микропредприятия - от 35 хил. лв. до 100 хил. лв., За малки предприятия - от 35 хил. лв. до 300 хил. лв., За средни - от 100 хил. лв. до 500 хил. лв., За големи – от 100 хил. лв. до 1,5 млн. лв. Одобряването на проектите ще е чрез конкурентен подбор след оценка на един етап, с цел постигане на равен достъп до ресурса и стимулиране развитието на по-екологосъобразен бизнес. Няма да бъдат подкрепяни дейности, финансирани по друг проект, програма или каквато и да е друга финансова схема, произлизаща от националния бюджет, бюджета на ЕС или друга донорска програма. Един кандидат може да подаде само едно предложение за изпълнение на инвестиция, като в него могат да бъдат включени до три сгради, които са собственост на съответния кандидат или са с учредено право на строеж на кандидата. Насоките за кандидатстване и приложенията към тях, заедно с всички изисквания и условия за допустимост, на които следва да отговаря предложението, са публикувани на следните интернет адреси: https://www.mrrb.bg/bg/proekti-po-npvu/proceduri-po-npvu/proceduri-otvoreni-za-kandidatstvane/ и на https://eumis2020.government.bg/bg/s/800c457d-e8be-4421-8ed9-9e78d0a75c39/Procedure/Active. Подаването на предложения се извършва изцяло по електронен път, чрез подаване на електронен формуляр за кандидатстване и придружителните документи в Информационната система за Механизма за възстановяване и устойчивост (ИСУН 2020, раздел НПВУ), на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg/bg/s/800c457d-e8be-4421-8ed9-9e78d0a75c39/Procedure/Active.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 22
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 32
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 41
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 285
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 249
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас