« март 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Бургас ще бъде част от празничната програма по повод 100-годишнината на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Доц. д-р Ивайло Найденов - декан на Богословския факултет на Софийския университет, и доц. д-р Павел Павлов - зам.-декан по учебна дейност на факултета, ще представят две публични лекции в Центъра за съвременно изкуство и библиотека на Бургас. Събитието ще се проведе на 13 февруари, понеделник, от 17.30 часа. Инициативата се провежда в навечерието, когато Църквата спомня Успението на св. Константин-Кирил.Затова и публичните лекции обхващат темите „Заветът на св. Константин-Кирил за България“ и „Библията на български език“. Това е първото от поредицата събития, с които морският град ще отбележи вековния юбилей на Богословския факултет. Още през новата учебна година във Филиала на Софийския университет в Бургас ще се подготвят студенти в две направления – „Религия и теология“ и „Музикално и танцово изкуство“. За първи път тук се разкрива и специалност „Църковна археология“. „Цялата 2023 година ще премине под знака на вековния юбилей на Богословския факултетна СУ „Св. КлиментОхридски“ и Филиала на Алма матер в Бургас. От 1923 до ден днешен той стои като символ на духовното образование в България. Ние сме щастливи, че сме поколението, което ще отбележи достойната годишнина. Официалната дата на честването е 10 март, но през цялата година ще има интересни събития. Това е един хубав повод да се разтворят архивите и да се проследи историята на изминалото столетие, но и да поговорим за настоящето и бъдещето. Интересни инициативи ще се случат и в Бургас. Ние ще се срещнем с бургазлии броени дни след големия празник.”, коментира доц. д-р Ивайло Найденов - декан на Богословския факултет. На първата среща с бургазлии ще си поговорим за „Заветът на св. Константин-Кирил за България“. Него и брат му св. Методий наричаме равноапостоли. Просветителското дело на светите братя е толкова велико, че Църквата ги канонизира като светци, а днес са приети от всички християни като „покровители на Европа“. Ние, като българи, трябва да се грижим за светлата памет на братята .”, сподели още доц. д-р Ивайло Найденов.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургаската брейк школа „Бляк стайл скуод“ взе 12 награди от турнира "До откат"

  • 23 Мар 2023
  • 258
Бургаската брейк школа „Бляк стайл скуод“ взе 12 награди от турнира "До откат".

Бургаското училище „Найден Геров“ празнува 97 години от своето създаване

  • 23 Мар 2023
  • 243
Бургаското училище „Найден Геров“ отбелязва тази седмица 97 години от своето създаване. Днес, в Актовата зала на учебното заведение възпитаниците му демонстрираха, че освен много знания, притежават и редица таланти.

130 участници от цяла България се включиха в еко форума на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

  • 23 Мар 2023
  • 246
Със 130 участници от цяла България стартира VII-та Национална конференция „Да мислим екологично за бъдещето“ за ученици и студенти. Форумът се организира от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас и катедра „Екология и опазване на околната среда“.

Държавна опера – Бургас ще бъде домакин на Първия международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ от 4 до 9 юли

  • 22 Мар 2023
  • 624
От 4 до 9 юли 2023 г. предстои едно значимо събитие в град Бургас, което ще бъде акцент в лятната културна програма на крайморския град – Първият международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима“, който ще бъде осъществен от Международна балетна асоциация „Сара-Нора Прима”, съвместно с Държавна опера – Бургас и Община Бургас.

В събота ще се проведе поредно издание на екоинициативата Часът на Земята

  • 22 Мар 2023
  • 438
От организацията за България оповестиха подробности за предстоящото издание на инициативата Часът на Земята. То ще се проведе на 25 март 2023 г., събота, от 20:30 до 21:30 ч.