Община Бургас ще изгради нова и просторна сграда за Дома за стари хора в Минералните бани

Проектът „Реформиране на Дом за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“ чрез изграждане на сграда за резидентна грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст в Минералните бани“ вече е готов и при одобрение от общинските съветници ще бъде подаден по безвъзмездна финансова помощ „Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора“ по Програма за модернизиране на дългосрочната грижа на Националния план за възстановяване и устойчивост. Проектът е в съответствие със Закона за социалните услуги, в който се посочва, че домовете за стари хора трябва да се реформират до 1 януари 2025 г., за да отговорят на най-новите стандарти за качество. Дейностите в него са свързани с извършване на строителни работи и доставка на оборудване и обзавеждане, чрез които материалната база на Дома за стари хора да бъде в пълно съответствие със стандартите за качество на грижата за възрастни хора в надтрудоспособна възраст по отношение на специализираната среда за нея. Настоящият Дом за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“, който е с 32 места, не може да покрие стандартите и необходимия капацитет на помещенията, затова се налага да бъде изградена съвсем нова сграда. Тя ще разполага с всички необходими удобства, за да осигури приятна и социална среда, а също спокойни условия за живот на неговите обитатели. Новият дом за стари хора ще бъде построен по най-високи стандарти и ще разполага с единични и двойни стаи с всички необходими условия за самостоятелен живот. Вътре ще има още стая за рехабилитация и медицинско наблюдение, зала за групови и индивидуални занимания, зала за арт и трудотерапия, фитнес зала, зона за релакс с кът за четене, зона за хранене и отдих с трапезария. Тя ще бъде обзаведена и оборудвана с всички необходими мебели, според изискванията за предоставяне на резидентна грижа за възрастни хора. Към постройката ще има още вътрешна градина с функции на открито като: фитнес, пространство за трудотерапия и цветна градина. До всички пространства ще има осигурена достъпна среда. Изграждането на новия Дом за възрастни хора ще осигури по-добри условия за качествен, независим и спокоен начин на живот за старите хора, съобразен с индивидуалните им нужди.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 289
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 268
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 275
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 300
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 271
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.