Лекари и учени обмениха опит за репродуктивното здраве в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Участниците дискутираха предизвикателства и новости в областта на репродуктивното здраве при мъжа и жената, като сесиите бяха отворени и за лични лекари и студенти. „Темата за репродуктивното здраве е изключително важна за страната ни, която е с отрицателен прираст. Прави ми впечатление, че навсякъде се рекламират турски клиники, където да се лекуват подобни проблеми. Сигурна съм, че в тази зала са хората, които ще успеят да обърнат тази тенденция“, каза по време на форума ректорът на университета проф. Магдалена Миткова. На откриването на високия форум присъстваха председателят на Общински съвет – Бургас проф. Севдалина Турманова, зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева, зам.-кметът на Община Поморие Янчо Илиев, изпълнителният директор на УМБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски и представители на медицински заведения. В началото на семинара проф. Петя Цветкова, която е съпредседател на организационния комитет, припомни един от постулатите на Световната здравна организация – "всеки човек има право на сексуално и репродуктивно здраве, но в същото време всеки е длъжен да го опази". Проф. Цветкова и д-р Антонио Душепеев (съпредседател на организационния комитет) обърнаха внимание, че в Бургас ин витро се работи не само със съвременна апаратура, но тук се въведе инициативата работа рамо до рамо на гинеколог и андронолог. "Преди повече от 10 години в Бургас беше създаден фонд за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Тази идея беше развита по-късно с основаването на медицински център. И стигаме до днес - провеждането на този форум, в който ще се включат изключително подготвени специалисти. Важно е да отбележим, че в УМБАЛ-Бургас вече се работи по-сериозно в посока и на мъжкия стерилитет“, каза д-р Душепеев. Той обърна внимание, че в залата е и д-р Павлета Табакова, благодарение на която в Бургас има ин витро център и подготвени специалисти. Част от темите, които лекари и учени обсъдиха бяха: "Асистирана репродукция при редки заболявания", "Хомеопатията – холистичен подход в репродуктивното здраве", "Медико-биологични фактори на мъжкия инферилитет и тяхното диагностично и клинично значение", „Ефектът на GSM телефоните върху качеството на спермата“ и т.н. Председател на научния комитет на форума бе деканът на Медицинския факултет проф. Христо Бозов. Лектори бяха водещи лекари и учени от София, Бургас, Пловдив и Варна.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 80
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 91
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 94
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 134
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 112
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.