Документалният филм “ВОЕВ” ще бъде излъчен на 7 и 12 май в Бургас

Филмът съживява майсторски, с емоция и вкус, спомена за Димитър Воев - музикант, поет, творец, един от най-емблематичните представители на неформалната културна вълна в България от края на 80-те и началото на 90-те години на 20 век. Основател, вокалист и басист на групата "Нова Генерация“, той напуска този свят твърде млад, на 27-годишна възраст. Бандата му вдъхновява и повлиява силно няколко поколения музикални фенове у нас, а текстовете на Воев и музикалният му стил сякаш изпреварват своето време. През 2022 г. бургазлии имаха възможността да се насладят на фестивалните прожекции на филма на два ключови кинофестивала в града - на юбилейното издание на Sofia International Film Fest at the Coast, както и на Burgas International Film Festival. До този момент „ВОЕВ“ е носител на Награда за най-добър български документален филм за 2022 г., Награда за най-добър режисьорски дебют на Master of Art Film Festival, както и Награда на публиката на Rhodope International Film Festival. Лентата получи 6 номинации за тазгодишните награди на Съюза на Българските Филмови Дейци „Васил Гендов“, сред които за Най-добър документален филм – с продуцент Валерия Стойкова и MatchPoint Productions, за Най-добър дебют на документален филм - за режисьора Биляна Кирилова и за Най-добър сценарий на документален филм - за Биляна Кирилова и Неда Миланова. Билети за прожекцията в Синема Сити могат да бъдат закупени онлайн от сайта на киното, а за прожекцията в Културен дом НХК – на касата на НХК. Филмът е осъществен с подкрепата на Столична община - програма „Култура“, Национален фонд “Култура” и Фондация “Димитър Воев - Нова Генерация”.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 61
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 72
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 79
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 129
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 107
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.