« септември 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Наплив от кандидат-студенти за специалност „Медицина“ в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Атрактивни и търсени са и специалностите от Факултета по обществено здраве и здравни грижи. Почти всички бройки са заети още при първо класиране. Голям е броя на кандидатите за специалностите „Акушерка“, „Медицинска сестра“ и „Лекарски асистент“. За една от атрактивните бакалавърски програми „Здравен мениджмънт“ все още има 12 свободни позиции за бъдещи студенти. Така е и за професионални бакалаври „Рехабилитатор“ и „Помощник фармацевт“. Очаква се и тази година с постановление на Министерски съвет няколко защитени специалности да бъдат без семестриални такси за студентите. Това са: „История и философия“, „Български език и история“, „Екология и опазване на околната среда“, „Химия, Химични технологии“, „Химични технологии и психология на кризисните ситуации“, „Технология на стъклото, керамиката и строителните свързващи вещества“, „Технология на нефта и газа“, „Технология на водата“, „Химично инженерство“ и „Инженерни материали“. Сред най-предпочитаните са специалностите от професионално направление „Педагогика“ и особено специалност „Предучилищна и начална училищна педагогика“. Там местата са запълнени на първо класиране и почти всички са по първо желание на кандидатите. Завишен е интересът и към „Българска филология“. По първо желание много кандидати са се насочели и към специалностите „Компютърни системи и технологии“ и „Софтуерно инженерство“. Там също на първо класиране почти всички места са заети. Двете специалности попадат в приоритетните професионални направления, за които има заявена потребност от министерства и работодателски организации. Сред тях попадат още част от педагогическите специалности, „Транспортна техника и технологии“, „Ремонт и експлоатация на автотранспортна техника“, „Електроника“, „Електронни системи в промишлеността и медицината“, „Техника и технологии в транспорта“, „Индустриален мениджмънт“, „Хранителни технологии“ и атрактивната специалност „Биотехнологии“, за която към момента има все още незаети 5 бройки. Завишен интерес се наблюдава и към специалност „Туризъм“ със степен „бакалавър“. Все още има свободни места и в Колежа по туризъм. Техническият колеж също има възможност да приеме нови студенти между класиранията. В Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ могат да кандидатстват чуждестранни граждани в съответствие със Закона за висше образование. От тази година в специалност „Медицина“ ще се провежда обучение и на английски език. Неприетите студенти и тези неприети по първо желание, в изброените по-горе специалности, могат да следят за динамика между класиранията и да получат своя шанс за студентска банка в бургаския университет. До 28 юли т.г. все още всеки нов кандидат-студент може да подаде документи за да участва в класирането за прием в университета. След 05 август, ако има свободни места в някои специалности, ще има и допълнителен прием. Повече информация за специалностите и важните дати може да откриете в сайта на висшето училище: https://www.uniburgas.bg/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

12 клуба се включват в общинския „Спортен уикенд 2023“

  • 28 Сеп 2023
  • 183
И тази година тематичните уикенди в Бургас бяха повод за много емоции, събития и се радваха на огромен интерес от бургазлии и гости на града. Част от тях е и провеждането на традиционния спортен уикенд.

Бургас се включва в Европейската нощ на учените с предизвикателството на поколенията

  • 28 Сеп 2023
  • 161
Този петък, 29 септември, ще се състои 23-та Европейска нощ на учените в Бургас. Тя ще премине под мотото „Уменията и науката на бъдещето – предизвикателството на поколенията“.

В ОУ „Антон Страшимиров“ откриха нови спортни площадки по баскетбол, волейбол и футбол

  • 28 Сеп 2023
  • 155
В ОУ „Антон Страшимиров“ днес бяха официално открити чисто нови спортни площадки. Събитието се превърна в истински празник за ученици, учители, родители, бивши възпитаници на училището и спортни деятели.

Община Бургас ще отбележи Световния ден на сърцето с мащабна профилактична кампания

  • 27 Сеп 2023
  • 243
Община Бургас ще отбележи Световния ден на сърцето – 29 септември, с мащабна профилактична кампания, която ще се проведе на 28 септември, от 09.30 до 13.30 часа едновременно в няколко точки на града под мотото „Аз обичам сърцето си!“.

Третокласниците от училищата в ж.к. „Меден рудник“ се включиха във второто издание на програмата „Спорт за всяко бургаско дете“

  • 27 Сеп 2023
  • 209
Третокласници от четирите училища в ж.к. „Меден рудник“ – ОУ „Елин Пелин“, ОУ „Найден Геров“, СУ „Петко Росен“ и СУ „Константин Петканов“, дадоха старт днес на второто издание на програмата „Спорт за всяко бургаско дете“.