Пещ за стъкло инсталират в КТК „Ченгене скеле“

В творческите процеси ще участват студенти и преподаватели от Националната художествена академия в Лвов (Украйна), Националния университет по изкуствата в Букурещ (Румъния), Националната художествена академия (България) и художниците от Нидерландия Ед ван Дайк (Ed van Dijk) и Хари Баптист (Harry Baptist). Ръководител на проекта е ас. д-р Елизар Милев от Националната художествена академия. Младите автори от България, Румъния и Украйна ще работят заедно под ръководството на техните преподаватели и утвърдени автори в областта на стъклото. Проектът е фокусиран върху обмен на опит между преподаватели и студенти –докторанти, магистри и бакалаври. В процеса ще се включи и младият колега Панталеймон Арнаудов, който практикува обработка на стъкло в едно от най-добрите ателиета в Чехия. Това ще е първата негова демонстрация в България. Ще бъдат осъществени демонстрации, исторически възстановки и лекции, отворени за широката публика, учащи и туристи. Предвидена е изложба, представяща всеки от авторите в областта на неговите творчески идеи и потенциал в експозиционната зала на Културно-туристическия комплекс „Ченгене скеле“. Творческите демонстрации в проекта ще запознаят публиката с основата, върху която е стъпило съвременното стъкло: Как естеството на материята е довела до начина на обработка и трудностите са провокирали изобретателност?; По какъв начин се е отключило въображението на старите занаятчии в търсене на функция, естетика, know-how?; Неглижираната връзка занаят – дизайн – изкуство. Горещото стъкло винаги е било основна и неразривна част от обучението, както e и водещо в значителна част от практиката на повечето художници, работещи с материала. Участници: Ед ван Дийк (Ed van Dijk) – художник (Нидерландия); Хари Баптист (Harry Baptist) – асистент на Ед ван Дийк (Нидерландия); доц. д-р Михайло Бокотей – преподавател по стъкло в Националната художествена академия в Лвов (Lviv National Academy of Arts) и директор на Музея на стъклото; Васил Запарнюк (Vasyl Zaparniuk), Олександра Федосова (Oleksandra Fedosova) и София Карковец (Sofia Kharkovets) – студенти от Националната художествена академия в Лвов; ас. д-р Йоана Стеля (Ioana Stelea PhD) – преподавател по стъкло в Националния универистет по изкуства в Букурещ (National University оf Arts – Bucharest); Панталеймон Арнаудов – технолог; Tudor Crisu – студент; Andreea Itu – студент; ас. д-р Елизар Милев – преподавател в специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“ в НХА; Радослав Стефанов и Гергана Михайлова – студенти от НХА, и Лъчезар Дочев – докторант в специалността. Проектът се осъществява в рамките на открития конкурс за научната и художественотворческата дейност на НХА за 2023 г., с подкрепата на Община Бургас и Американска фондация за България.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Никулденската програма започва още на 1 декември, ето събитията за идващия петък

  • 28 Ное 2023
  • 253
Някои събития, включени в богатата никулденска програма на Бургас, дори няма да изчакат идването на 6 декември. Ето какво ви очаква в първия ден на последния месец на годината:

Благотворителен коледен фест ще се проведе в бургаската библиотека

  • 28 Ное 2023
  • 224
В дните от 7 до 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека ще се проведе благотворителна коледна работилница за играчки, която има за цел да подпомогне деца в неравностойно положение.

Участвайте в „Различният Бургас“ – щафетна опознавателна разходка на 2 декември

  • 28 Ное 2023
  • 228
Колко добре познаваме едни от най-емблематичните места и символи в Бургас и каква е тяхната история? Ако искате да обогатите познанията си и да се насладите на приятна и интересна разходка – заповядайте на 2 декември (събота), от 11.00 ч., на сборен пункт при Часовника.

В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност

  • 27 Ное 2023
  • 418
В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност. Енергийният офис на Община Бургас, който се намира в Културен дом НХК, организира информационен ден в подкрепа на прехода към енергийна ефективност. Темата е „Устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап II“.

Бургас аргументирано търси европейски средства за индустриално развитие от ПВУ

  • 27 Ное 2023
  • 426
Община Бургас, в партньорство с „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД и „Овергаз Мрежи“ АД, е готова да кандидатства с проектно предложение „Инвестиции в развитието на Индустриален парк – Бургас“ по Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии за привличане на инвестиции, Национален план за възстановявани и устойчивост. Преди това е нужно и съгласие от местния парламент.