Мултимедийният танцов спектакъл „Приказки за Черно море“ идва в Бургас на 13 октомври

Минималистичното представяне на емоционалните състояния чрез движенчески театър, съвременна балетна хореография, под звуците на авторска музика, изпълнена от струнен октет, джаз комбо и хорал на фона на клипове, които доразвиват историите преминават през сюжети като Ноевия ковчег, Одисей и самодивите, Орфей и Евридика, обичаи като Наричане на водата, Светото кръщение и др. Основната нишка , която води зрителите и слушателите през представлението е пречистващата сила на водата, нейната мистичност, неразривна свързаност с човека от древността и мъдростта, която всяка вълна, всяка капка, всяка глътка може да донесе. Магията и в България е особена и е дълбоко слята с самосъзнанието на българина. В „Приказки за Черно море“ се разкриват взаимоотношения на водата с огъня, земята, деня и нощта. Проектът е създаден за първи път в 2019 г, като печели финансиране и е част от титлата „Европейска столица на културата„ гр.Пловдив от трима съмишленици с дългогодишна професионална история – Страцимир Павлов, Нейчо Петров – Реджи и Антоанела Петрова. Антоанела Петрова и Нейчо Петров – Реджи са сценаристи на спектакъла, като Нейчо Петров- Реджи е и режисьор на мултимедията. Страцимир Павлов е композитор и диригент на „Приказаки за Черно море“. Хореографията е поверена на Анастасия Неделчева, а изработването и заснимането на мултимедията са дело на Станислав Евстатиев, Николай Добрев и Мира Арнаудова. Костюмите са изваяни под въображението на Елена Станева. На сцената публиката ще може да се наслади на балетна трупа от 10 души с техника идваща от класическия балет, съвременен стил и дори хип-хоп. Осем вокалисти ще представят заедно с небезизвестни имена на джаз сцената – Валери Ценков, Нейко Бодуров и Стоян Роянов и струнен октет авторска музика, в която католически текстове от меси са съчетни с неравноделни ритми и етно елементи, както и джаз импровизации. Над 29 артисти завихрят магична атмосфера, страст и пътуване, което помага на намиране на повече отговори кои сме и към какво принадлежим. Спектакълът е изигран във Варна и Пловдив. Ковид пандемията успява да замрази последващото турне, но през 2022 проектът е одобрен по програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации“ на Национален Фонд Култура, печели и финансиране от Фонд „Култура“Варна и така през 2023 година са заложени три дати – във Варна, Бургас и Русе, както и издаване на албум с музиката на спектакъла. Представлението във Варна вече се осъществи в април, а на 13.10 предстои в Бургас, в „Културен дом НХК“ от19ч и на 15.10, в зала „Филхармония“ в Русе. Мисията на „Приказки за Черно море“е да запознаят всички гости с морето, да обикнат и разберат неговата сила, да излезе неговата специфична природа извън България през призмата на изкуството. Билети на каса „Часовника“ и в мрежата на Грабо. Линк към събитие: https://www.facebook.com/events/280160868230643

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Никулденската програма започва още на 1 декември, ето събитията за идващия петък

  • 28 Ное 2023
  • 258
Някои събития, включени в богатата никулденска програма на Бургас, дори няма да изчакат идването на 6 декември. Ето какво ви очаква в първия ден на последния месец на годината:

Благотворителен коледен фест ще се проведе в бургаската библиотека

  • 28 Ное 2023
  • 228
В дните от 7 до 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека ще се проведе благотворителна коледна работилница за играчки, която има за цел да подпомогне деца в неравностойно положение.

Участвайте в „Различният Бургас“ – щафетна опознавателна разходка на 2 декември

  • 28 Ное 2023
  • 232
Колко добре познаваме едни от най-емблематичните места и символи в Бургас и каква е тяхната история? Ако искате да обогатите познанията си и да се насладите на приятна и интересна разходка – заповядайте на 2 декември (събота), от 11.00 ч., на сборен пункт при Часовника.

В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност

  • 27 Ное 2023
  • 425
В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност. Енергийният офис на Община Бургас, който се намира в Културен дом НХК, организира информационен ден в подкрепа на прехода към енергийна ефективност. Темата е „Устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап II“.

Бургас аргументирано търси европейски средства за индустриално развитие от ПВУ

  • 27 Ное 2023
  • 432
Община Бургас, в партньорство с „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД и „Овергаз Мрежи“ АД, е готова да кандидатства с проектно предложение „Инвестиции в развитието на Индустриален парк – Бургас“ по Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии за привличане на инвестиции, Национален план за възстановявани и устойчивост. Преди това е нужно и съгласие от местния парламент.