Продължават археологическите проучвания на античния и средновековен град Акве калиде

Този път изследванията са съсредоточени в север-североизточната вътрешност на ранновизантийската баня. Настоящата картина от проучванията представя богата гама от ранновизантийска и средновековна архитектура и материали. След като през 2022 г. бе установено местоположението на калдариума, през настоящия археологически сезон той вече окончателно бе разкрит в сравнително добре запазено състояние с плътна хидрофобна мазилка. Паралелно с това продължава отварянето на хипокаустното помещение и на античния канал. Откриваните находки - фрагмент от оброчна плочка с посветителски надпис, изящни теракоти, части от лампи, монети, за пореден път препотвърждават активното му използване още в Античността, което се свързва с наличието на нимфеум в тази зона. От голямото количество монетен материал от Античността и ранновизантийската епоха отново доминират монетите от ІV в. Усилията на екипа са насочени и към разкриването на засечения през 2022 г. басейн в обсега на античния каптаж, използван до неотдавна, а по-късно бетониран. Изцяло нов момент в тазгодишната археологическа кампания е установяването на няколко средновековни жилищни сгради над ранновизантийските структури. Те показват едно плътно застрояване и интензивен живот от края на ХІІ – началото на ХІІІ в. Разкрита също така е по-голямата част от средновековна отводнителна система, състояща се от две шахти и тръбопроводи. Синхронни са и материалите от художествена керамика с преобладаваща сграфито керамика, печат и множество монети. В по-късен период в северната част на ранновизантийската баня върху късноантичните (ранновизантийски) и средновековните структури е бил развит некропол.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Никулденската програма започва още на 1 декември, ето събитията за идващия петък

  • 28 Ное 2023
  • 262
Някои събития, включени в богатата никулденска програма на Бургас, дори няма да изчакат идването на 6 декември. Ето какво ви очаква в първия ден на последния месец на годината:

Благотворителен коледен фест ще се проведе в бургаската библиотека

  • 28 Ное 2023
  • 232
В дните от 7 до 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека ще се проведе благотворителна коледна работилница за играчки, която има за цел да подпомогне деца в неравностойно положение.

Участвайте в „Различният Бургас“ – щафетна опознавателна разходка на 2 декември

  • 28 Ное 2023
  • 236
Колко добре познаваме едни от най-емблематичните места и символи в Бургас и каква е тяхната история? Ако искате да обогатите познанията си и да се насладите на приятна и интересна разходка – заповядайте на 2 декември (събота), от 11.00 ч., на сборен пункт при Часовника.

В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност

  • 27 Ное 2023
  • 428
В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност. Енергийният офис на Община Бургас, който се намира в Културен дом НХК, организира информационен ден в подкрепа на прехода към енергийна ефективност. Темата е „Устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап II“.

Бургас аргументирано търси европейски средства за индустриално развитие от ПВУ

  • 27 Ное 2023
  • 436
Община Бургас, в партньорство с „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД и „Овергаз Мрежи“ АД, е готова да кандидатства с проектно предложение „Инвестиции в развитието на Индустриален парк – Бургас“ по Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии за привличане на инвестиции, Национален план за възстановявани и устойчивост. Преди това е нужно и съгласие от местния парламент.