Започна подготовката за годишния литературен преглед през 2023 година, изпращайте книгите си!

Желаещите да участват творци, издали книги в периода ноември 2022 – до края октомври 2023 г., могат да изпратят по 5 броя от тях на адрес: Община Бургас, ул. „Александровска“ 26, до зам.-кмет „Култура, туризъм и спорт“, за участие в Годишен преглед на литературната продукция за 2023 година. Книгите трябва да са опаковани или в плик, като се посочват трите имена, адрес, телефон и е-mail на подателя. Традиционният Годишен преглед на литературната продукция на бургаски автори, организиран от Сдружение „Бургаска писателска общност“ и Община Бургас, ще се състои на 1.12. ( петък) 2023 г. в Дом на писателя на ул. „Вола“ 1. Той ще бъде открит в 10.00 часа с доклад за прозата, а от 14.00 часа ще бъде изнесен доклад за поезията. След приключване на експозетата, публиката ще може да постави въпроси пред критиците и да се пристъпи към дискусия и разисквания по докладите. Кулминацията на литературните събития ще е церемонията по връчване на Годишните литературни награди на Община Бургас. Тя ще започне от 18.00 часа във фоайето на Държавна опера Бургас. Наградите са плакет „Христо Фотев“ за поезия и плакет „Петко Росен“ за проза. Ще бъде връчена още една награда - плакет „Пегас“ за книга в областта на поезията, белетристиката или литературна критика, която според журито има принос в обогатяването на българската литературна традиция. Първият плакет „Пегас“ е получен през 1993 г. от Керана Ангелова – за проза, а на следващата 1994 година Христо Фотев става първият носител на отличието „Златен пегас“. Статуетката „Златен пегас“ и трите плакета се изработват от художника Ненчо Русев и наградените ги получават, съпроводени с диплом и парична премия. Предстои актуализиране на действащите правила за провеждането на Годишните литературни награди и в сайта на Община Бургас е достъпен работният вариант с промените в статута. Той е одобрен от УС на Бургаска писателска общност, а в момента тече срокът за допълнителни корекции. Тях можете да изпращате на мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. до 30.10.2023 г. Промените в статута ще влязат в сила след окончателното му приемане и той ще бъде приложим за наградите през 2024 година. Снимка: Лина Главинова

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Никулденската програма започва още на 1 декември, ето събитията за идващия петък

  • 28 Ное 2023
  • 268
Някои събития, включени в богатата никулденска програма на Бургас, дори няма да изчакат идването на 6 декември. Ето какво ви очаква в първия ден на последния месец на годината:

Благотворителен коледен фест ще се проведе в бургаската библиотека

  • 28 Ное 2023
  • 237
В дните от 7 до 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека ще се проведе благотворителна коледна работилница за играчки, която има за цел да подпомогне деца в неравностойно положение.

Участвайте в „Различният Бургас“ – щафетна опознавателна разходка на 2 декември

  • 28 Ное 2023
  • 242
Колко добре познаваме едни от най-емблематичните места и символи в Бургас и каква е тяхната история? Ако искате да обогатите познанията си и да се насладите на приятна и интересна разходка – заповядайте на 2 декември (събота), от 11.00 ч., на сборен пункт при Часовника.

В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност

  • 27 Ное 2023
  • 434
В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност. Енергийният офис на Община Бургас, който се намира в Културен дом НХК, организира информационен ден в подкрепа на прехода към енергийна ефективност. Темата е „Устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап II“.

Бургас аргументирано търси европейски средства за индустриално развитие от ПВУ

  • 27 Ное 2023
  • 441
Община Бургас, в партньорство с „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД и „Овергаз Мрежи“ АД, е готова да кандидатства с проектно предложение „Инвестиции в развитието на Индустриален парк – Бургас“ по Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии за привличане на инвестиции, Национален план за възстановявани и устойчивост. Преди това е нужно и съгласие от местния парламент.