Проф. Пламен Павлов ще изнесе лекция, посветена на 838 години от въстанието на братята Петър и Асен

Лектор ще бъде един от най-добрите познавачи на това събитие – проф. д-р Пламен Павлов от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Проф. Пламен Павлов е автор на повече от 500 специализирани научни монографии, студии, статии и съобщения. Той е преподавател и един от водещите български историци. Бил е директор на Агенцията за българите в чужбина в периода 1998 - 2002 г. Председател е на фондация "Васил Левски" и кръг "Будител". Изявен публицист, поет и общественик. Лауреат на орден "Св. св. Кирил и Методий" - I степен. През есента на 1185 г. братята Теодор, останал в историята с царското си име Петър, и неговият брат Иван Асен, наричан от потомците „старият Асен“, поемат рискования път към свободата. През пролетта на следващата 1186 г. земите на „Хемус“ се превръщат в огнище на поредното освободително въстание. Първи се надигат българите около Анхиало (дн. Поморие) – територии, където от векове живее старо българско население. Благодарение на своята смелост, единство и силна политическа воля, нашите прадеди възобновяват погиналата през далечната 1018 г. своя независима държава. Двубоят с могъщата Ромейска империя съвсем не е бил лек и изпълнен с оптимистични прогнози – напротив! Византийската армия нанася тежки удари на въстаниците, а през лятото на 1186 г. император Исак Ангел дори успява временно да превземе Търново! Едва ли някой в имперската столица, а и в тогавашна Европа е допускал, че само за четвърт век България ще се върне в "голямата политика". Нещо повече, ще надделее в безпощадния двубой с ромеите, ще разгроми победоносните рицари от Четвъртия кръстоносен поход, териториите й отново ще опират до три морета, и ще достигне величието на Симеонова България като първостепенен фактор в Югоизточна Европа. Но каква е предисторията на въстанието? Кои са били братята Петър, Асен и Калоян? Кои са астенариите, които подбудили населението към въстание? На тези, а и на много други въпроси ще бъде отговорено по време на лекцията. Ще бъдат представени съвсем нови данни, които не могат да се намерят в учебниците по история. Събитието е организирано от Регионалния исторически музей, Община Бургас и КЦ „Морско казино“.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Никулденската програма започва още на 1 декември, ето събитията за идващия петък

  • 28 Ное 2023
  • 258
Някои събития, включени в богатата никулденска програма на Бургас, дори няма да изчакат идването на 6 декември. Ето какво ви очаква в първия ден на последния месец на годината:

Благотворителен коледен фест ще се проведе в бургаската библиотека

  • 28 Ное 2023
  • 228
В дните от 7 до 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека ще се проведе благотворителна коледна работилница за играчки, която има за цел да подпомогне деца в неравностойно положение.

Участвайте в „Различният Бургас“ – щафетна опознавателна разходка на 2 декември

  • 28 Ное 2023
  • 232
Колко добре познаваме едни от най-емблематичните места и символи в Бургас и каква е тяхната история? Ако искате да обогатите познанията си и да се насладите на приятна и интересна разходка – заповядайте на 2 декември (събота), от 11.00 ч., на сборен пункт при Часовника.

В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност

  • 27 Ное 2023
  • 425
В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност. Енергийният офис на Община Бургас, който се намира в Културен дом НХК, организира информационен ден в подкрепа на прехода към енергийна ефективност. Темата е „Устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап II“.

Бургас аргументирано търси европейски средства за индустриално развитие от ПВУ

  • 27 Ное 2023
  • 432
Община Бургас, в партньорство с „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД и „Овергаз Мрежи“ АД, е готова да кандидатства с проектно предложение „Инвестиции в развитието на Индустриален парк – Бургас“ по Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии за привличане на инвестиции, Национален план за възстановявани и устойчивост. Преди това е нужно и съгласие от местния парламент.