Учени от два университета дигитализираха над 150 обекта от Акве калиде и остров Света Анастасия

Екипът от Русе се ръководеше от проф. д-р Георги Христов, а домакините се представляваха от гл. ас. д-р Радовеста Стюърт – изследовател от бургаския университет. Дейностите по дигитализация целят създаването на цифрови модели на повече от 150 предмета от музейните колекции на Регионален исторически музей - Бургас, изложени в Експозиционен и демонстрационен център „Акве калиде“ и ТК „Остров Света Анастасия“. Цифровизирането на обектите бе извършено посредством 3D скенери със структурирана светлина Artec Leo, Artec Space Spider и Artec Eva Pro, както и чрез лазерния скенер Scantech KSCAN-Magic, който бе закупен наскоро от Русенски университет „Ангел Кънчев“ в рамките на проект BG05M2OP001-1.001-0004 УНИТе. Екипите на двата университета дигитализираха културни ценности, намерени при археологически проучвания в древните бани на античния и средновековен град Акве калиде в м. Бургаски минерални бани. Сред тях са керамични, каменни и бронзови съдове, сечива, каменни надписи, скулптури, оброчни плочки, златни накити, монети и други предмети от времето на халколита, бронзовата епоха, античността и средновековието. Колекцията с обекти на природното наследство от остров Света Анастасия предостави на учените възможността да създадат уникални тримерни модели на различни обитатели на Черно море. През следващите седмици предстои обработката на дигитализираните обекти, след което те ще бъдат използвани за популяризирането на историческото, културното и природното наследство на община Бургас. Проект BG05M2OP001-1.001-0004-C01 „Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото“ – УНИТе се осъществява по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейските фондове за регионално развитие (ЕФРР). Партньори в проекта са СУ „Св. Кл. Охридски“, Технически Университет – София, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Никулденската програма започва още на 1 декември, ето събитията за идващия петък

  • 28 Ное 2023
  • 263
Някои събития, включени в богатата никулденска програма на Бургас, дори няма да изчакат идването на 6 декември. Ето какво ви очаква в първия ден на последния месец на годината:

Благотворителен коледен фест ще се проведе в бургаската библиотека

  • 28 Ное 2023
  • 233
В дните от 7 до 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека ще се проведе благотворителна коледна работилница за играчки, която има за цел да подпомогне деца в неравностойно положение.

Участвайте в „Различният Бургас“ – щафетна опознавателна разходка на 2 декември

  • 28 Ное 2023
  • 237
Колко добре познаваме едни от най-емблематичните места и символи в Бургас и каква е тяхната история? Ако искате да обогатите познанията си и да се насладите на приятна и интересна разходка – заповядайте на 2 декември (събота), от 11.00 ч., на сборен пункт при Часовника.

В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност

  • 27 Ное 2023
  • 430
В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност. Енергийният офис на Община Бургас, който се намира в Културен дом НХК, организира информационен ден в подкрепа на прехода към енергийна ефективност. Темата е „Устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап II“.

Бургас аргументирано търси европейски средства за индустриално развитие от ПВУ

  • 27 Ное 2023
  • 437
Община Бургас, в партньорство с „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД и „Овергаз Мрежи“ АД, е готова да кандидатства с проектно предложение „Инвестиции в развитието на Индустриален парк – Бургас“ по Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии за привличане на инвестиции, Национален план за възстановявани и устойчивост. Преди това е нужно и съгласие от местния парламент.