Изявени преподаватели от няколко поколения отпразнуваха един век педагогическо образование в Бургас

Под мотото „Дух, традиция и бъдеще“ те събраха бивши директори и преподаватели, някои от които на повече от 80 години, с млади педагози, служители от образователни, социални и правни институции, както и студенти, които демонстрираха мини роботи, използвани днес в обучението на деца в нашия град. Така те отпразнуваха заедно eдин век педагогическо образование в Бургас и 60 години Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. С думи на признателност и ефектни видео презентации ръководителят на катедра „Педагогика и методика на обучението“ проф. Румяна Папанчева приветства на сцената изявени личности, дали своя принос към педагогическата наука. Те получиха поздравителни адреси, почетни плакети и по една статуетка във формата на сова – символ на науката и мъдростта. Празникът се състоя в актовата зала на Факултета по обществени науки и прерасна в импровизиран концерт с изпълнения на странджанска гайда, творби от Моцарт, авторски композиции и популярни хитове – всички в интерпретация на бивши и настоящи преподаватели. В новия музей „История на педагогическото образование през XX в.“ гостите сякаш попаднаха в машина на времето. На входа му ги посрещна стара черна дъска и дървен чин от миналия век, а в другия край студенти им подаваха очила за виртуална и добавена реалност и им показваха модерни движещи се мини роботи. Младите разпалено обясняваха как децата ги програмират и учат с тях. Възрастните разказваха какво е било едно време. Лентата за официалното откриване на музея „История на педагогическото образование в Бургас през XX в.“ прерязаха: заместник-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Йорданка Ананиева, ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – проф. дмн Христо Бозов, деканът на Факултет по обществени науки Тинка Иванова и ръководителят на катедра „Педагогика и методика на обучението“ – проф. Румяна Папанчева. Музеят е отворен целогодишно за гражданите и гостите на Бургас и съдържа предмети, използвани в училищата през миналия век - табла със стари снимки, документи и важни исторически данни. Разположен е в пинакотеката на Факултета по обществени науки, където могат да се видят ценни картини и стенописи от известни български художници.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Никулденската програма започва още на 1 декември, ето събитията за идващия петък

  • 28 Ное 2023
  • 255
Някои събития, включени в богатата никулденска програма на Бургас, дори няма да изчакат идването на 6 декември. Ето какво ви очаква в първия ден на последния месец на годината:

Благотворителен коледен фест ще се проведе в бургаската библиотека

  • 28 Ное 2023
  • 226
В дните от 7 до 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека ще се проведе благотворителна коледна работилница за играчки, която има за цел да подпомогне деца в неравностойно положение.

Участвайте в „Различният Бургас“ – щафетна опознавателна разходка на 2 декември

  • 28 Ное 2023
  • 230
Колко добре познаваме едни от най-емблематичните места и символи в Бургас и каква е тяхната история? Ако искате да обогатите познанията си и да се насладите на приятна и интересна разходка – заповядайте на 2 декември (събота), от 11.00 ч., на сборен пункт при Часовника.

В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност

  • 27 Ное 2023
  • 420
В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност. Енергийният офис на Община Бургас, който се намира в Културен дом НХК, организира информационен ден в подкрепа на прехода към енергийна ефективност. Темата е „Устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап II“.

Бургас аргументирано търси европейски средства за индустриално развитие от ПВУ

  • 27 Ное 2023
  • 428
Община Бургас, в партньорство с „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД и „Овергаз Мрежи“ АД, е готова да кандидатства с проектно предложение „Инвестиции в развитието на Индустриален парк – Бургас“ по Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии за привличане на инвестиции, Национален план за възстановявани и устойчивост. Преди това е нужно и съгласие от местния парламент.