Днес учителят на Петя Дубарова - Кристофър Бъкстон - представя в Бургас нова книга

Вдъхновението за книгата идва от открития през 2012 година вампир в Созопол. Действието на романа е в наши дни, през очите на английски монах от Средновековието, разкрит при археологическите разкопки през 2012 г. и обявен за созополския вампир - в съвременните Созопол, Приморско и Бургас. Премиерата на "Избавление" е на 9 ноември, от 17.30, в библиотека, с участието на Живка Иванова - писател, поет и преводач, Дора Велева - преводач на книгата, Румяна Емануилиду - издател. Кристофър Бъкстон е завършил английска и американска литература в Кентския университет, след което той става преподавател по английски език. Работи в Англия, Португалия, Норвегия и България. Сред неговите ученици в Английската гимназия в Бургас е и поетесата Петя Дубарова, която го споменава в едно от стихотворенията си. Бъкстон е увлечен от българската история и тя е нишка в повечето от книгите му - Далече от Дунава (2006, 2017), Прудънс и червеният Барон (2008); Радослава и викингският принц (2011), Завръщане (2017), „Бележникът на дявола“ (2019) и други. Преводач на съвременна българска литература. * „Поредната мистериозно-фантастична история със силни елементи на трилър на британския писател Кристофър Бакстън ни отвежда в... съвременния Созопол. Отчасти пътуване във времето и пространството, напоено с по английски интерпретирани български ситуации, отчасти любовна пикареска. „Избавление“ държи читателя със затаен дъх до последната страница и демонстрира задълбочени познания както за еволюцията на жанра, така и за българските действителности и психика.“

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Никулденската програма започва още на 1 декември, ето събитията за идващия петък

  • 28 Ное 2023
  • 251
Някои събития, включени в богатата никулденска програма на Бургас, дори няма да изчакат идването на 6 декември. Ето какво ви очаква в първия ден на последния месец на годината:

Благотворителен коледен фест ще се проведе в бургаската библиотека

  • 28 Ное 2023
  • 223
В дните от 7 до 10 декември в Центърът за съвременно изкуство и библиотека ще се проведе благотворителна коледна работилница за играчки, която има за цел да подпомогне деца в неравностойно положение.

Участвайте в „Различният Бургас“ – щафетна опознавателна разходка на 2 декември

  • 28 Ное 2023
  • 227
Колко добре познаваме едни от най-емблематичните места и символи в Бургас и каква е тяхната история? Ако искате да обогатите познанията си и да се насладите на приятна и интересна разходка – заповядайте на 2 декември (събота), от 11.00 ч., на сборен пункт при Часовника.

В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност

  • 27 Ное 2023
  • 417
В Енергийния офис ще се проведе информационен ден, посветен на енергийната ефективност. Енергийният офис на Община Бургас, който се намира в Културен дом НХК, организира информационен ден в подкрепа на прехода към енергийна ефективност. Темата е „Устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап II“.

Бургас аргументирано търси европейски средства за индустриално развитие от ПВУ

  • 27 Ное 2023
  • 425
Община Бургас, в партньорство с „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ АД и „Овергаз Мрежи“ АД, е готова да кандидатства с проектно предложение „Инвестиции в развитието на Индустриален парк – Бургас“ по Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии за привличане на инвестиции, Национален план за възстановявани и устойчивост. Преди това е нужно и съгласие от местния парламент.