« февруари 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Бургас отбелязва 1 декември – Световен ден за борба със СПИН

Община Бургас, съвместно с РЗИ, Сдружение „Младите лекари“ - Бургас, БМЧК, АСМБ-Бургас, Студентски съвет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Ротаракт Клуб Бургас-Приморие, планират да проведат дейности и събития, насочени към учениците и обществеността, посветени на 1 декември - Световен ден за борба със СПИН. 1 декември: * От 10:30 до 13:30 ч. - Извършване на бързо и анонимно тестване за ХИВ и Хепатит С във фоайето на Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ – Медицински корпус, и фоайето на БСУ, от мобилен екип на Регионална здравна инспекция-Бургас. Екипи от доброволци на БМЧК ще предоставят здравно-информационни материали и предпазни средства. * От 10:00 до 15:30 ч. - Срещи и дискусии с млади хора в училищна възраст /IX и X клас/ от следните бургаски училища: СУ "Св. св. Кирил и Методий", ПГРЕ "Георги Стойков Раковски", ППМГ "Акад. Никола Обрешков" и Търговска гимназия. На въпроси, свързани с превенция на ХИВ, сексуално предавани инфекции и сексуално здраве ще отговарят: д-р Милена Василева, д-р Лина Хаджиилиева, д-р Весела Александрова, д-р Доротея Дралчева, част от лекарите от Сдружение „Младите лекари“- Бургас, както и студенти по медицина. Ще се отвори пространство за дискусия по проблемите на сексуалността, ще се създадат условия за провокиране мисленето и формиране на отношение на подрастващите към проблема ХИВ/СПИН и ще се изработи модел на нерисково поведение. Гост-лектор е доцент д-р Боряна Парашкевова - зам.-ректор на Тракийски университет – Стара Загора, доцент в Медицински факултет на Тракийски Университет, преподавател и учен в областта на общественото здраве и медицинската етика. Координатор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве. Към доц. д-р Парашкевова ще се присъединят доц. Ваня Славова от Тракийски университет – Стара Загора, доцент по медицина на бедствените ситуации, д-р Стамен Пишев и д-р Диян Господинов, лекари от Сдружение „Младите лекари“- Бургас. Целта на срещите e да се достигне до по-широк кръг млади хора и да се повиши тяхната информираност за начините, по които човек може да се инфектира с ХИВ. Знанията и информацията, като елемент на превенцията на ХИВ, са едни от най-силните предпоставки за осъществяване на промяна, която започва от нагласите и поведението на индивида и оказва влияние на ниво общност и здравна култура. * В 17:30 ч. - Запалване на традиционната огнена панделка пред сградата на Община Бургас. На 1 декември призоваваме всички в 21.00 часа да запалят свещ на прозореца на своя дом. Нека този акт е израз на съпричастност и солидарност към засегнатите от ХИВ/СПИН. Да се обединим и да станем част от световната съпричастност към близките на засегнатите от ХИВ/СПИН. Да отправим послание до цялото общество за толерантност и уважение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН!

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургас пълни солиден календар със спортни събития, които удължават туристическия сезон

  • 23 Фев 2024
  • 162
Спортният календар на Бургас за 2024 г. се запълва с големи събития, които ще доведат много гости на града. Сред тях има световни и европейски първенства. Община Бургас съдейства и се старае да насочи някои от турнирите към новата държавна зала „Арена“, за да повиши нейната заетост.

Къде тази събота ще измерват кръвна захар, телесни мазнини и калории

  • 23 Фев 2024
  • 144
Община Бургас ще проведе утре, събота, поредна профилактична здравно-информационна кампания с цел консултации за промяна към по-здравословен начин на живот на бургазлии. Този път дейностите ще се извършат в мол „Галерия“ от 14.00 до 17.00 часа.

Кметът поздрави успешни бургаски спортисти, предстои ремонт на залите „Младост“ и „Нефтохимик“

  • 22 Фев 2024
  • 367
Кметът Димитър Николов се срещна с изявени бургаски спортисти, за да ги поздрави за постигнати от тях сериозни успехи. В кабинета му гостуваха София Христова и Християна Юлиева. Те тренират в клуб „Нефтохимик“ и са ученички в спортното училище на Бургас.

Белодробната болница в Бургас обявява конкурс за лекари и медицински сестри

  • 22 Фев 2024
  • 362
Специализирана болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания - Бургас ЕООД обявява конкурс за няколко работни позиции:

В Бургас се провежда обучение на 80 учители за промените в климата чрез иновативна методика

  • 22 Фев 2024
  • 358
Общо 80 учители от Бургас участват в иновативно обучение по международна програма, което ще ги подготви да водят самостоятелно работилници за промените в климата сред учениците си. Обучението се провежда в Конгресния център с подкрепата на Община Бургас.