КОПИЕТО НА ПАНАГЮРСКОТО ЗЛАТНО СЪКРОВИЩЕ ГОСТУВА В БУРГАС

Това е единственото музейно копие, което е пълен аналог на оригинала. Изработено е от чисто 23-каратово злато. Предметите са собственост на Националния исторически музей – София, откъдето любезно предоставиха възможността бургазлии да се насладят на това най-изящно и богато тракийско съкровище. Панагюрското съкровище е открито през 1949 г. на 2 км от Панагюрище. Състои се от 9 златни предмета с общо тегло малко над 6 кг – ритони, кани-ритони, амфора и една фиала. Днес се предполага, че това съкровище е от края на IV - началото на III в. пр. Хр., и е принадлежало на тракийски цар от племето на одрисите, като е участвало в религиозни церемонии. Съдовете са с различни изображения. Представени са редица древногръцки божества и герои – Хера, Атина, Афродита, Аполон, Артемида, Дионис, Силен, Нике, Херакъл, Тезей, Парис, вакханката Ериопа. Има изображения на крилати сфинксове и амазонки. Фиалата от съкровището е с украса от африкански глави. Панагюрското съкровище е най-известното тракийско съкровище. То е гостувало в Рим, Париж, Мюнхен, Лондон, САЩ, Япония, Швеция и много други. Изложбата е част от програмата на РИМ – Бургас за Нощта на музеите на 18 май и се организира съвместно от бургаския музей и Община Бургас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Коритарова разпореди спешни мерки за обезопасяване на критични точки по републиканската пътна мрежа

  • 23 Май 2024
  • 611
Регионалният министър настоя за подобряване на координацията между институциите за улесняване на пътуването в дните с натоварен трафик

Публично четене на Библията на открито ще се състои в Русе по случай 24 май

  • 23 Май 2024
  • 618
На 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура и на славянската книжовност, в Русе ще се състои публично четене на Библията на открито.

БУРГАСКИТЕ АРХИТЕКТИ ОРГАНИЗИРАТ КРЪГЛА МАСА И ПРЕДСТАВЯТ КНИГА НА 27 МАЙ

  • 23 Май 2024
  • 628
Регионалните бургаски колегии на Камара на архитектите в България и Съюз на архитектите в България организират две събития, които ще се проведат на 27 май в Културен център „Морско казино“.

СВЕТОВНАТА ВОЛЕЙБОЛНА ЗВЕЗДА МАТЕЙ КАЗИЙСКИ ОТКРИВА BEACH ARENA BURGAS НА 1 ЮНИ

  • 23 Май 2024
  • 594
Още една зона за плажни спортове ще се превърне в любима локация за бургазлии и гости на града това лято.