Студентски град в Бургас

В новия студентски град ще бъде изграден високотехнологичен кампус с две сгради за общежития и една сграда за учебен корпус с допълнителни пристройки. Академичният център ще включва също научно-изследователски лаборатории и библиотека. Предвидени са зони за отдих, спорт и медицина, развлечения, културни събития и галерия на открито и сгради за хранене, като от кметството не изключват варианта в кампуса да се изградят и заведения. Студентите ще имат възможност да използват електрически велосипеди за придвижване в зоната, ще има и зарядни станции. Концепцията за образователната инфраструктура е разработена от екип от архитекти в община Бургас след проведени анкети и допитване до висшите учебни заведения в града - държавният "Проф. д-р Асен Златаров", Бургаският свободен университет и филиалите на Софийския университет и Националната художествена академия. Местната власт се е допитала и до Студентския консултативен съвет към кмета, който функционира в черноморския град през този мандат и чиито представители пряко участват във вземането на решения за младите хора. Докъде е проектът Студентският кампус в Бургас все още е на ниво идейна концепция. Тепърва предстои общината да пусне обществена поръчка за изготвяне на проект по заданието, да организира обществено обсъждане и да уточни детайлите по пътната логистика, обслужващите улици, зони за паркиране, зелени зони, вертикални планировки, съседните сгради, както и да комуникира със собствениците на съседните имоти. Това трябва да се случи тази година, за да не се изгубят вече дадените пари. Въпреки че градът ще получи 3,4 млн. лв. през 2024 г. от МРРБ, тази сума е крайно недостатъчна. С нея общината може да започне строителството. "Най-вероятно ще започнем със строителството на първата сграда за общежитие и на учебния корпус, за да осигурим поне най-необходимите сгради за бургаските университети и за тези, които имат разкрити филиали на територията на града", заяви пред "Капитал" кметът на Бургас Димитър Николов. www.capital.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Защо транспортът ни е като в Африка?

  • 27 Май 2024
  • 13
Министър Гвоздейков се опита да обясни защо от Русе до Пловдив се пътува над седем часа с автобус през София, а разстоянието е 280 км Правим всичко възможно да изпълним проектите, които са важни са повишаване на скоростта и безопасността в БДЖ, каза той.

ДЕЗИНФЕКЦИОННА СТАНЦИЯ – БУРГАС ЗАПОЧВА ИМАГОЦИДНИ ОБРАБОТКИ СРЕЩУ КОМАРИ

  • 27 Май 2024
  • 56
Във връзка със затоплянето и получени сигнали, от днес "Дезинфекционна станция - Бургас" започва с първите имагоцидни обработки срещу комари на паркове, градини и биотопни зони, които ще се извършват от 00:30 до 4:30 часа в периода 27 май – 7 юни по следния график:

Агенцията по заетостта започва да приема заявления за обучения с ваучери за заети лица

  • 27 Май 2024
  • 62
От днес, 27 май 2024 г., Агенция по заетостта стартира прием на заявления за обучение с ваучери по проект „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица”.

МОРСКО ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО КТК „ЧЕНГЕНЕ СКЕЛЕ“ ОЧАКВА ДЕЦАТА НА 1 ЮНИ

  • 27 Май 2024
  • 80
Морско пътешествие до КТК „Ченгене скеле“ очаква децата на 1 юни

АВИОМУЗЕЙ – БУРГАС КАНИ ДЕЦАТА НА ИНТЕРЕСЕН ПРАЗНИК НА 1 ЮНИ, ВХОДЪТ Е БЕЗПЛАТЕН

  • 27 Май 2024
  • 69
Авиомузей Бургас празнува Международния ден на детето. Каним всички малки и пораснали деца на 1 юни, за да се впуснем заедно в едно истинско приключение в света на самолетите.