Област Бургас се включва в ученето през целия живот

Състоянието на сектора за учене на възрастни на областно и национално ниво, анализи на причините за отпадане на учащи от образователния процес и формиране на политики за включването им обратно в системата на образованието са само част от задачите на новосформираната областна координационна група за учене през целия живот. В състава й влизат представители на общини в област Бургас, Регионален инспекторат по образование, двата университета в града, директори на професионални гимназии, статистическата служба, представители на читалищата и НПО, синдикатите. Групата ще има за предмет и да осигури възможности за развитие на хората, които имат определена степен на образование, но не работят по специалността си. Това ще се случва чрез осигуряване на различни преквалификации, които да водят до заетост, отговоряйки на нуждите на пазара на труда. Област Бургас е една от 6-те области в страната, в които пилотно се създава такава група. По време на учредяването й присъстваха областният управител Вълчо Чолаков, зам.областният управител доц.д-р Севдалина Турманова, която е и областен координатор за учене на възрастни, Валентина Дейкова – национален координатор и ръководител на Проекта „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”, по който се случват и инициативите, началникът на образователния инспекторат в Бургас Виолета Илиева. „Образованието, заедно със здравеопазването и сигурността, е един от трите най-важни стълба за развитието на една държава. Институциите са длъжни непрекъснато и безотказно да търсят и осигуряват работещи механизми, чрез които всички отпаднали от процеса на образование да бъдат мотивирани да се върнат. Динамичното време, на което сме съвременници, непрекъснато ни показва, че липсата на адекватно обучение води след себе си негативни последици за обществата. Това не бива да се допуска, а тенденциите трябва да бъдат променени бързо. Убеден съм, че с експертния потенциал на всички включени в групата това може да се случи“- коментира областният управител Вълчо Чолаков по време на кръглата маса за учредяване на новата структура. На събитието беше представено състоянието на сектора за учене на възрастни по основните показатели за развитие на образованието и обучението на възрастни в България. Разисквани бяха конкретни предизвикателства, които съществуват в Бургаска област. Функциите на областните групи ще отразява от една страна модела на структуриране и функциониране на Националната координационна група за учене през целия живот, а от друга ще бъде очертан специфичния профил на заинтересованите страни във всяка област.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Нов корпус в двора на Математическата и Френската гимназия

  • 30 Ное 2021
  • 59
Кметът Димитър Николов предлага да бъде изграден нов учебен корпус в двора на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и ГРЕ „Г. С. Раковски“. Вече има изготвен проект, а Общинският съвет ще гласува да бъдат поискани средства от Министерството на финансите през 2022 година за неговото осъществяване.

Търси се служител за приюта за бездомни животни

  • 30 Ное 2021
  • 55
Общинският приют за бездомни животни търси да назначи нов служител. Помощникът ще се грижи за хигиената и ежедневните нужди на животните настанени там.

Празнична изложба „Духът на Бургас”

  • 30 Ное 2021
  • 49
Община Бургас, Художествената академия в София и Филиалът й в Бургас поставят началото на ново събитие в програмата за Никулден, когато морският град почита своя закрилник.

Програмата за празника на Бургас

  • 30 Ное 2021
  • 49
По традиция празничният 6 декември ще започне с тържествена Света литургия в чест на Св. Николай Чудотворец и благоденствието на Бургас. Тя ще бъде отслужена от Негово преосвещенство Агатополски епископ Иеротей – Викарий на Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Иоаникий в Храм „Св. Николай Чудотворец“ в кв. "Меден рудник".

Фирмите за поддържането на пътищата през зимния сезон, заявиха готовност

  • 29 Ное 2021
  • 183
Фирмите, ангажирани с поддържането на пътищата през зимния сезон, заявиха готовност за извършване на тази дейност след проверка от Община Бургас.