« март 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

В УМБАЛ „Дева Мария” спасиха англичанка след неуспешна операция, направена в родината й

„Това е нестандартна операция, която се прави в редки случаи, при особени ситуации и е с по-кратък живот – колегите в Англия са взели кръв от шията, а колкото по-дълъг е байпасът, толкова шансовете му да оцелее са по-кратки. Когато тя постъпи при нас, трябваше да решим въпроса как да спасим двата й крака, но при много тежко увредено общо състояние – с агресивно заболяване на артериите на коремната аорта и на долните крайници, със захарна болест, след току-що прекарана пневмония, което усложни лечебното поведение”, коментира методичният ръководител на Отделението по съдова хирургия на УМБАЛ „Дева Мария” проф. д-р Тодор Захариев. Заедно с екипа на д-р Борислав Денчев – началник на Отделението по съдова хирургия, лекарите най-напред премахват неработещия байпас. „Бяха се получили сраствания, което създаде допълнителни трудности при нашата реоперация. Преодоляхме ги, но видяхме, че пациентката има само по една годна артерия на всеки крак. Направихме аортобифеморален байпас - от коремната аорта съм двете бедрени артерии. По време на операцията се установи, че патологията на артериите е много тежка – променени са от артериит, вероятно от автоимунни процеси, както и от захарната болест. Тези артерии са много неподходящи за ендоваскуларно оперативно лечение, но при нея нямаше друг избор”, допълва проф. Захариев. Налага се байпасът да бъде продължен с нови две операции, за всеки крак поотделно, които да отпушат запушените надолу артерии. Хирурзите вземат решение да ги направят поетапно, за да е по-щадящо за болната. „Бедрените артерии не бяха достатъчни по калибър и по проходимост, за да поемат кръвта, която бяхме взели при бипрофундния байпас от коремната аорта и се наложи да направим пролонгация първо на критичния десен крак, а на следващия ден да решим исхемията и на левия крак”, коментира д-р Денчев. Трите интервенции са успешни, което осигурява на пациентката напълно проходими артерии на крайниците. След тежките съдови операции, и лекарите в реанимация извършват медицински подвиг, за да изправят на крака пациентката. Състоянието й е критично, тъй като всяка следваща интервенция е увеличила риска от развитие на усложнения на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ). „След третата операция Марго Изет остана на изкуствена вентилация, защото белият дроб не можеше да се разгърне, имаше вече инфекция, която дисеминира двустранно. Наложи се за по-добрата аспирация на секретите от трахеобронхиалното дърво, да направим трахеостома, която да помогне за по-лесното обгрижване на пациентката. Постепенно тя премина на по-лек режим, с по-ниска концентрация на кислород, за да може да се адаптира и отново да премине към спонтанно дишане“, обяснява началникът на ОАИЛ д-р Николай Игнатов. След животоспасяващите манипулации, пациентката е изписана в стабилно общо състояние.

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!

  • 03 Мар 2024
  • 130
На този ден е подписан Санстефанският предварителен мирен договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877 – 1878 г., който ознаменува Освобождението на България.

ЗАТВАРЯТ ЗА МЕСЕЦ ЧАСТ ОТ УЛ. „РАЙНА КНЯГИНЯ“ ЗА ВИК РЕМОНТ

  • 01 Мар 2024
  • 267
Във връзка с дейности по реконструкция на ВиК мрежата на град Бургас, на 05.03.2024 г. – вторник, за месец се въвежда временна организация на движението по ул. „Райна Княгиня“.

Областният управител организира съвместна среща за търсене на възможности Бургаското летище да развие пълния си потенциал

  • 01 Мар 2024
  • 256
Областният управител Пламен Янев организира работна среща във връзка с намаляването на полетите от и до Летище Бургас. Тя ще се проведе в Областна администрация на 15 март /петък/.

Омбудсманът алармира: Текстове в наредбата за цените на електроенергията нарушават правата на потребителите

  • 01 Мар 2024
  • 224
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 14 март 2017 г. за регулиране на цените на електрическата енергия (НРЦЕЕ), в което алармира за текстове, които създават предпоставки за нарушаване правата на потребителите на електрическа енергия.

ПЪТУВАМЕ С КОРАБЧЕ ДО ОСТРОВ СВЕТА АНАСТАСИЯ НА 3 И 4 МАРТ

  • 01 Мар 2024
  • 224
Новият месец започва с атрактивни предложения за всички жители и гости на Бургас. В празничните дни, 3 и 4 март, можете да посетите любимия на всички остров Света Анастасия!