В УМБАЛ „Дева Мария” спасиха англичанка след неуспешна операция, направена в родината й

„Това е нестандартна операция, която се прави в редки случаи, при особени ситуации и е с по-кратък живот – колегите в Англия са взели кръв от шията, а колкото по-дълъг е байпасът, толкова шансовете му да оцелее са по-кратки. Когато тя постъпи при нас, трябваше да решим въпроса как да спасим двата й крака, но при много тежко увредено общо състояние – с агресивно заболяване на артериите на коремната аорта и на долните крайници, със захарна болест, след току-що прекарана пневмония, което усложни лечебното поведение”, коментира методичният ръководител на Отделението по съдова хирургия на УМБАЛ „Дева Мария” проф. д-р Тодор Захариев. Заедно с екипа на д-р Борислав Денчев – началник на Отделението по съдова хирургия, лекарите най-напред премахват неработещия байпас. „Бяха се получили сраствания, което създаде допълнителни трудности при нашата реоперация. Преодоляхме ги, но видяхме, че пациентката има само по една годна артерия на всеки крак. Направихме аортобифеморален байпас - от коремната аорта съм двете бедрени артерии. По време на операцията се установи, че патологията на артериите е много тежка – променени са от артериит, вероятно от автоимунни процеси, както и от захарната болест. Тези артерии са много неподходящи за ендоваскуларно оперативно лечение, но при нея нямаше друг избор”, допълва проф. Захариев. Налага се байпасът да бъде продължен с нови две операции, за всеки крак поотделно, които да отпушат запушените надолу артерии. Хирурзите вземат решение да ги направят поетапно, за да е по-щадящо за болната. „Бедрените артерии не бяха достатъчни по калибър и по проходимост, за да поемат кръвта, която бяхме взели при бипрофундния байпас от коремната аорта и се наложи да направим пролонгация първо на критичния десен крак, а на следващия ден да решим исхемията и на левия крак”, коментира д-р Денчев. Трите интервенции са успешни, което осигурява на пациентката напълно проходими артерии на крайниците. След тежките съдови операции, и лекарите в реанимация извършват медицински подвиг, за да изправят на крака пациентката. Състоянието й е критично, тъй като всяка следваща интервенция е увеличила риска от развитие на усложнения на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ). „След третата операция Марго Изет остана на изкуствена вентилация, защото белият дроб не можеше да се разгърне, имаше вече инфекция, която дисеминира двустранно. Наложи се за по-добрата аспирация на секретите от трахеобронхиалното дърво, да направим трахеостома, която да помогне за по-лесното обгрижване на пациентката. Постепенно тя премина на по-лек режим, с по-ниска концентрация на кислород, за да може да се адаптира и отново да премине към спонтанно дишане“, обяснява началникът на ОАИЛ д-р Николай Игнатов. След животоспасяващите манипулации, пациентката е изписана в стабилно общо състояние.

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Александрина Пендачанска и Плевенската филхармония с концерт в Бургас на 5 юли

  • 28 Юни 2022
  • 250
Мултимедиен концерт-спектакъл „Това съм аз“ и музикален празник за всички почитатели на оперното изкуство ще поднесе световноизвестното българско сопрано Александрина Пендачанска на 5 юли, от 20:30 часа, на сцената на Летен театър Бургас.

Експерти от БСУ и РИМ - Бургас участваха в работна среща в гр. Порто

  • 28 Юни 2022
  • 219
Бургаският свободен университет в партньорство с Бургаския музей изпълнява проект за обучение на експерти за дигитализиране на недвижимо културно наследство. Проектът е по програма Еразъм + и негов ръководител е доц. Янислав Желев от БСУ.

Авиомузей Бургас кани бургазлии в сряда на 5-ия си рожден ден

  • 28 Юни 2022
  • 238
В деня на Българската гражданска авиация - 29 юни, Авиомузеят в Бургас става на 5 години. По случай празника музеят ще работи с вход свободен през целия ден. Малките и големи любители на авиацията ще имат възможността да разгледат летателните апарати, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация.

Най-превежданият български автор Георги Господинов гостува в Бургас на 27 юни

  • 27 Юни 2022
  • 503
Един от най-мощните гласове в съвременната българска литература, писателят Георги Господинов, гостува в Бургас днес, 27 юни, от 19.00 часа, в Центъра за съвременно изкуство и библиотека.

Национален форум по неинвазивна образна диагностика в кардиологията се проведе в Бургас

  • 27 Юни 2022
  • 524
От 24 до 26 юни в Бургас се проведе III Национална среща по неинвазивна образна диагностика в кардиологията. Водещи експерти от областта на кардиологията и ангиологията, сърдечната и съдовата хирургия, инвазивната и неинвазивната образна диагностика, ултразвука, радиологията, рентгенологията и анестезиологията заедно обсъдиха най-новите методи и тенденции в диагностиката и лечението на сърдечно-съдови заболявания.