Отбелязваме 139 години от Освобождението на Бургас

На 6 февруари 1878 година руски войски, командвани от полковник Александър Лермонтов, влизат в Бургас и след векове чуждо иго донасят дълго жадуваната независимост. През 2017-та се навършват 139 години от Освобождението на нашия град. По този повод Община Бургас кани своите жители и гости на следните организирани прояви:   3 февруари (петък), 18:00 часа Културен център "Морско казино", зала "Петя Дубарова" Тематична вечер "Родолюбецът и свободата на Бургас, сказание за поп Георги".   6 февруари (понеделник) 11:00 часа,  пл. "Атанас Сиреков" Ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. Благодарствен молебен за благоденствието на свободен Бургас.   11:30 часа Паметна плоча на ген. А. М. Лермонтов  (ул. "Лермонтов" №15) и Паметник на Руския лазарет в Приморски парк Ритуал по полагане на венци и цветя   Паметник на Руските освободители Тържествен ритуал по отдаване на военни почести и ритуал по полагане на венци и цветя. 17:00 часа, Регионален исторически музей - Бургас,  Историческа експозиция, ул. "Лермонтов" № 31 Изложба "Освобождението. Военните кореспонденти изпращат...".   18:00 часа, Дом на писателя, ул. "Вола"№ 1 "Свобода единствена" - рецитал с участието на бургаски поети по случай Освобождението на Бургас.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 66
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 37
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 75
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 69
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.

Икономически полицаи от ОДМВР-София предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни хранителни продукти

  • 28 Мар 2024
  • 67
В хода на проведена през вчерашния ден специализирана полицейска операция служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция извършили съвместни проверки с представители на Областната дирекция по безопасност на храните.