Отопляват с минерална вода бъдещия Център за рехабилитация на деца във Ветрен

Благодатните качества на минералната вода ще се използват в широк диапазон в Центъра за рехабилитация и психологическа подкрепа за децата с детска церебрална парализа, аутизъм и  соматични увреждания и техните семейства. Социалното заведение се изгражда в квартал "Ветрен" по проект на Община Бургас. Водата от Минералните бани ще се използва като възобновяем източник на топлинна енергия. В момента се изгражда инсталацията, която ще захранва помещенията. Водата ще циркулира в тръби под повърхността на пода и алуминиеви радиатори, като по този начин ще поддържа приятна температура в стаите през зимните месеци и преходните сезони на годината. Използването на термалната вода е един от най-екологичните варианти, тъй като се използва естествената й топлина и ако се налага подгряване, то е минимално. Нейните параметри са 55/45 градуса. От друга страна това е добро енергоспестяващо решение, тъй като в дългосрочен план експлоатационните разходи са значително по-ниски, отколкото с конвенционални методи на отопление. За подгряването на водата за битови нужди в центъра е предвидена група от два плоски слънчеви колектора, със селективно покритие. Лечебните свойства на минералната вода ще се използват и в специалния закрит басейн, който се изгражда в центъра за рехабилитация. Той ще е оборудван със специален лифт, чрез който децата с ограничена подвижност  лесно и удобно ще се потапят във водата, а след процедурите ще бъдат връщани отново извън басейна. Рехабилитацията ще се извършва и с помощта на велоергометър и бягаща пътека. Уредите ще подпомагат укрепване на опорно-двигателния апарат. Извършването на процедурите във вода се прави с цел движенията на различните части на тялото да се извършват по-лесно. Центърът за рехабилитация и психологическа подкрепа за децата с детска церебрална парализа, аутизъм и  соматични увреждания се изгражда от Община Бургас в рамките на проект: "Създаване на център за рехабилитация и психологическа подкрепа за децата с детска церебрална парализа, аутизъм и  соматични увреждания и техните семейства на територията на община Бургас", ДБФП № РД-13-144/14.09.2016г., финансиран по мярка 5 от Програма BG07 "Инициативи за обществено здраве", осъществявана с финансовата подкрепа на  Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) и Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2009-2014 г.  

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 256
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 235
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 244
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 292
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 261
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.