Потвърдиха присъдата на медицински управител, присвоил пари на ЕС

Тричленен състав на Бургаския апелативен съд потвърди присъда от две години лишаване от свобода на Желязко Желязков, присвоил средства по проект за лекарски стаж в Европейския съюз. Съдът е отложил изпълнението на така наложеното наказание за изпитателен срок от три години. Желязков е признат за виновен в това, че в периода от 20.10.2003 год. до 24.02.2004 год. в гр. Бургас, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице - управител на сдружение Асоциация „Грижа за здравето”, присвоил чужди пари - сумата от 9 870,01 евро, равняващи се на 19 304,04 лева, собственост на ЕС, представляващи част от първоначално финансиране от 60 % по Проект „Лекарски стаж в Европейския съюз”. Средствата са били връчени в качеството му на управител и поверени да ги управлява съгласно Договор за отпускане на финансова помощ, сключен между Център за развитие на човешки ресурси /ЦРЧР/, Национална агенция-България на програмата на ЕС за професионално обучение „Леонардо да Винчи” и сдружение Асоциация „Грижа за здравето” .  През февруари 2003г. от Асоциация „Грижа за здравето“ подали документи в ЦРЧР за кандидатстване по проект „Лекарски стаж в Европейския съюз”, целта на който била практическо обучение чрез стаж на български студенти, които завършват медицина. Общата сума на проекта била 72 050 евро и през юни същата година договорът бил сключен. Задължителни по условията на проекта били курсове по езикова и културна подготовка на участниците в стажа, които обаче не били проведени. От доказателствата по делото е станало ясно, че са издавани фактури за дейността без да е осъществена такава. Безспорно е било установено , че част от европейски средства по проекта - в размер на 9 870,01 евро или 19 304,04 лева не са изразходвани в съответствие с договора. Вместо това подсъдимият се отнесъл с е тях като със свои пари – изтеглил ги от разплащателната сметка, не ги заплатил за предвидените по договора цели, но въпреки това отчел, като двете инстанции са посочили, че Желязков е ги е присвоил с цел лично облагодетелстване. Желязко Желязков е осъден да заплати на гражданския ищец Център за развитие на човешките ресурси сумата от 19 304.04 лева, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди от непозволено увреждане. Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред Върховния касационен съд на Р България в 15-дневен срок от съобщаването му на страните.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 184
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 170
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 179
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 277
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 247
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.