Седмица на гората започва от 3 април

„Гората е живот“ – това е мотото, под което ще премине традиционната Седмица на гората през 2017 година, която започва официално на 3 април и свършва на 9 април. Цяла седмица различни инициативи ще запознават хората с грижата за българската гора, както и с екосистемните ползи от нея. От тази година Седмицата на гората има и свое постоянно лого. То е дело на ландшафтният архитект Христо Ангелов. Запазеният знак бе отличен в рамките на конкурс, проведен преди година от Изпълнителна агенция по горите. В различните събития, част от Седмицата на гората, ще се включат Изпълнителна агенция по горите, Регионалните дирекции по горите, структурите на шестте държавни горски предприятия, както и природните паркове. Един от основните акценти по места е успешната национална инициатива „Лесовъд за един ден“. В нея горските служители демонстрират дейностите по опазване и грижа за природата. На децата се предоставя възможност чрез интерактивни игри и занимателни беседи с лесовъди да научат повече за лесовъдската професия, горските екосистеми и процесите, които протичат в тях. Инициативата "Лесовъд за един ден” ще се проведе на 01 април 2017 г., от 10,00 ч. на територията на община Бургас, защитена местност „Пода” –природозащитен център „Пода”. Сертифицирани експерти от РДГ Бургас, ДЛС Ропотамо и ДПП Странджа по горска педагогика ще предоставят възможност на децата от ОУ „П. К. Яворов” - с. Крушевец, чрез интерактивни игри и занимателни беседи с лесовъди, да научат повече за лесовъдската професия, горските екосистеми и процесите, които протичат в тях. А служителите на природозащитния център „Пода”, който е включен в 100-те национални туристически обекта на България ще разкажат на децата интересни факти за изключителните природни ценности на Бургаските влажни зони и ще им покажат новата си интерактивна изложба. От терасите на природозащитния център децата могат да наблюдава с бинокли и далекогледна тръба различни видове птици. Предвидено е и залесяване с едроразмерни фиданки, като в него участие ще вземат официални гости, ученици и журналисти. Седмицата на гората се чества от 1925 година. Тогава в България се провежда първият празник на залесяването. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица. След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава пък датира традицията той да стартира в първата седмица на април.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 230
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 211
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 220
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 287
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 257
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.