Над 120 бургаски ученици и студенти гостуваха на Съдебната палата в Бургас по време на „Денят на отворените врати“

Над 120 бургаски ученици и студенти от шест бургаски гимназии, училища и студенти – бъдещи юристи, гостуваха на Апелативната, Окръжната и Районната прокуратура в града. Те станаха част от „Денят на отворените врати“ на Прокуратурата, който се провежда всяка година и дава възможност на младите хора да се запознаят от близо с работата на магистратите.

Точно в 10.30 часа, днес, прагът на трите прокуратури бе прекрачен от младежите и девойките, като те бяха разделени в отделни групи. Студентите-прависти от трети и четвърти курс в Бургаския свободен университет, учениците (в 11-ти клас) от Професионална Търговска Гимназия и Професионалната гимназия за изучаване на чужди езици „Васил Левски“ бяха приети от Апелативна прокуратура –Бургас. Те бяха запознати за структурата на Прокуратурата в лекция, която им бе прочетена от прокурор Йордан Дичев, а Зам. Апелативният прокурор на Бургас г-жа Йовита Григорова заостри вниманието на аудиторията върху разновидностите на така наречените „компютърни престъпления“ и начинът за предпазване от тях.

След лекциите, гостите имаха възможност да отправят свои въпроси към двамата лектори. Интересът на студентите бе насочен към начина, по който се разпределят дела и преписки в Прокуратурата, а учениците се проявиха интерес от детайлите, свързани с възможностите за проследяване на кореспонденция.

Гостите се запознаха с работата на деловодството, а по-късно бяха приети и от Административния ръководител на Апелативната прокуратура г-н Любомир Петров. Той посрещна младежите и девойките в кабинета си и след като поговори с тях, призовавайки ги да поемат по пътя на своето развитите, който да ги доведе до професията на прокурора, им предостави тоги, с които влиза в съдебното заседания, за да се почувстват те като истински професионалисти. Последва уникална фотосесия, а на начина по който изглеждаха младежите и девойките в тоги могат да завидят и най-суетните прокурори. Младежите и девойките не скриха усмивките си благодариха за оказаното гостоприемство.

На Окръжната прокуратура гостуваха ученици от Професионалната гимназия по романски езици „Георги Стойков Раковски“, ГПАЕ „Гео Милев“ и ППМГ „Никола Обрешков“. Техни лектори бяха прокурор Георги Чинев и Зам.Административният ръководител на прокуратура г-жа Красимира Кателиева. Те описаха функциите на прокурора и неговата роля в досъдебното и съдебното производство. Пред гостите бяха представени и конкретни юридически казуси и дела. Въпросите им бяха насочени към случаите, в които прокуратурата се самосезира.

Младежите и девойките също посетиха деловодството на Окръжната прокуратура и кабинета на Административния ръководител г-жа Калина Чапкънова, която поздрави гостите и на свои ред им предостави тоги за снимки, като по този начин предизвика много емоционалната реакция на гостите.

На Районната прокуратура гостуваха ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ – Бургас. Те имаха възможност да посетят истинска съдебна зала и да се снимат за спомен в нея. Малко по-късно бяха приети от Административния ръководител на прокуратурата г-н Иван Кирков и тримата му заместници – прокурорите Веселина Гайдажиева, Георги Попов и Димитър Георгиев. Децата имаха възможност да научат каква наказателна отговорност носят непълнолетните при извършване на престъпления, а вниманието им бе заострено върху престъпленията с предмет наркотици, като бе акцентирано на тяхната същност, вредоносните последствия от тях и начина на предпазване. Лектор на учениците бе прокурор Гинка Чинова.

„Денят на отворените врати“ на Прокуратурата за пореден път предизвика приятни емоции, както у Прокурорите, така и в учениците, и студентите дошли да придобият преки впечатления от случващото се в Съдебната палата. Всички си пожелаха здраве и успехи за напред.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Победа за Нургюл Салимова в Исландия

  • 19 Мар 2024
  • 26
Българката Нургюл Салимова записа победа в шестия кръг на шахматния турнир в исландската столица Рейкявик, който е с награден фонд 16 хиляди евро.

КМЕТЪТ НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ: ОБЩИНА НЕСЕБЪР ВЗЕ УЧАСТИЕ В ДВЕ МЕЖДУНАРОДНИ ТУРИСТИЧЕСКИ ИЗЛОЖЕНИЯ

  • 19 Мар 2024
  • 37
“Община Несебър взе участие в две международни туристически изложения през първите два месеца на годината.

„ПЕЙЗАЖ ОТ СПОМЕНИ“ ЗА 90-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО ФОТЕВ

  • 19 Мар 2024
  • 58
85 снимки и 12 емблематични стихотворения на Христо Фотев представя изложбата „Пейзаж от спомени“, посветена на 90-годишнината от рождението на поета.

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 162
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 154
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.