Мъж хвали доктори от УМБАЛ Бургас: Само в Бургас решиха моя проблем

Мъж хвали доктори от УМБАЛ Бургас: Само в Бургас решиха моя проблем Бургас д-р Даниел Петков, началник УНГ отделение в УМБАЛ Бургас
82-годишният Владимир Божков от бургаския комплекс „Изгрев“ е един от малкото в страната пациенти, оперирани по иновативен лазерен метод за отпушване на слъзни канали. Вече няколко месеца след манипулацията той се чувства добре и не спира да благодари на лекарите – д-р Даниел Петков, началник УНГ отделение в УМБАЛ Бургас, д-р Николай Иванов и д-р Ирина Попова от Очна болница – Бургас.

„Ходих къде ли не, в цяла България. Всички ми изписваха капки и ме отпращаха. Не се намери никъде лекар, който да се отнесе отговорно към моя проблем. А окото вече започна да бере, престанах да виждам“, разказва Владимир Божков.

Във вестника прочел за отпушване на слъзните канали с лазер – новия метод, въведен в Бургас от д-р Даниел Петков и д-р Николай Иванов. Консултирал се е с офталмолози в Очната болница и д-р Попова го насочила към д-р Петков. Операцията е направена в УМБАЛ Бургас. Тя съчетава апаратурата от двете болници – ендоскопския комплекс, с който УНГ отделението на УМБАЛ Бургас разполага, и единственият в града лазер с подобни функции – на Очната болница. Подходът към решаването на проблема е интердисциплинарен – изисква намеса както на очен лекар, така и на УНГ.

Преди седмица Владимир Божков бе на контролен преглед в УМБАЛ Бургас, който констатира, че лявото око е в идеално състояние и от проблема няма и помен. Възрастният мъж е толкова доволен, че винаги носи със себе си вестникарската статия за своите лекари и я показва на близки и приятели.

Запушването на слъзните канали е често срещан проблем, особено при възрастните хора. Окото се инфектира и се възпалява, може да доведе и до загуба на зрение. Масово у нас той се решава чрез хирургична операция, при която се прави външен разрез и се създава отвор към носа. Заради разрезите пациентът остава с видими белези в областта на лицето.

Новият метод премахва запушването чрез минимално инвазивни техники – т.нар лазерна ендоскопска процедура. При нея достъпът до носа се извършва чрез миниатюрна камера (ендоскоп), а импулсите на лазера отпушват слъзните канали без разрези и без белези след възстановяването. Поставят се временни силиконови импланти, които водят до пълно възстановяване на слъзния апарат.

„Освен че няма разрези, процедурата, извършена с лазер, изисква по-кратко оперативно време и по-бързо и леко възстановяване“ – коментира д-р Даниел Петков. След Владимир Божков се оперирани още няколко пациенти, подобна операция предстои и следващата седмица.

Всеки, който желае да получи консултация за новия метод за отпушване на слъзни канали, може да се обади на тел: 056/85 98 51 и 0899 72 19 45.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 128
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 140
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 122
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 160
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 112
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.