Пациенти в МБАЛ-Бургас вече се възползват от новите пътеки за долекуване след инсулт

Пациенти, нуждаещи се от продължително лечение, вече се възползват от новите пътеки за долекуване по Здравна каса, които МБАЛ Бургас въведе преди месец. В болницата могат да остават по още 10 дни болни след инсулт, инфаркт и тежки операции. Те получават лечение и рехабилитация, без да заплащат за това.

Най-много пациенти, приети по пътека за продължителен престой, има в Отделението по неврология. В момента целият капацитет от налични легла е запълнен.

Новите пътеки са облекчение за близки на болни, които се възстановяват бавно и не могат да се обслужват сами. Важно е да се знае, че от тези пътеки могат да се възползват само пациенти непосредствено след спешното състояние или операция, и само при наличие на свободни легла. На практика това изглежда така – приема се болен с инсулт, който се лекува няколко дни по спешната пътека за състоянието – инсулт. След като изтече спешната пътека, ако той все още има нужда от лечение, документите се оформят по пътеката за продължителен престой.

„Нека хората да знаят, че от тези пътеки не могат да се възползват всички, които просто искат някой да се грижи за близките им. Не е възможно да приемем и пациенти, които са прекарали инсулт преди няколко месеца, но още имат нужда от лечение. Пътеките се изпълняват веднага след спешното състояние, за което болният е приет, защото това е задължително изискване на Здравната каса“, обясни д-р Стелиян Славов, зам.-директор на МБАЛ Бургас.

Възможност за продължителни грижи по желание съществува в Отделението за долекуване и продължително лечение, но срещу заплащане. Отделението е единствено в Бургаска област, което предлага денонощно комплексно медицинско наблюдение, както и рехабилитация.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

През октомври "Ерата на Водолея" в Бургас

  • 24 Сеп 2021
  • 342
От 14 до 17 октомври Бургас отново ще бъде домакин на най-необичайния театрален фестивал в България – „Ерата на Водолея“! За 11 път Община Бургас и фондациите „Театър в куфар“ и „За Родопите“ ще подарят на бургаската публика 4 незабравими дни с едни от най-интересните и провокативни представления в българския театър и танц, заедно с няколко гости от чужбина.

Внимание, преброителите тръгват по домовете!

  • 24 Сеп 2021
  • 264
Преброителите, които посещават хората по домовете, попълват единствено преброителна карта. В нея не се попълват данни от личните документи на хората с изключение на имената и ЕГН. Никъде не се полага подпис, съобщиха от НСИ.

Бургас вече е в семейството на зелените градове в Европа

  • 24 Сеп 2021
  • 275
Бургас се присъедини към семейството на зелените градове. Споразумението беше подписано на специална церемония в Брюксел от зам.-кмета по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата Весна Балтина.

Нови фитнес уреди до експоцентър "Флора" в Морската градина

  • 24 Сеп 2021
  • 267
Община Бургас монтира нови уреди на фитнеса до Експоцентър „Флора“. Мястото е любимо на малки и големи, бургазлии и гости на града, затова старите уреди вече бяха доста амортизирани и неудобни.

Да почистим Морската градина от фасове!

  • 24 Сеп 2021
  • 255
Тази неделя, 26-ти септември, доброволци – служители на Филип Морис България и Орбико и други желаещи ще почистят Морската градина в Бургас от фасове и други отпадъци.