Чистят канала на Атанасовското езеро

Започна почистването на канала, който свързва Атанасовското езеро в Бургас с Черно море. Почистването се прави с цел намаляване на риска от наводнения от езерото при прииждане на големи количества вода след интензивни дъждове. Това съобщи Радостина Ценова от БФ "Биоразнообразие". Изграден през 60-те години на 20-ти век, каналът не е почистван изцяло досега. В него са натрупани големи количества наноси и утайки, обраснал е с тръстика, папур и други водни растения, и движението на водата е силно затруднено. Затова вече пет години, с купен по проект багер, натрупаните утайки се изгребват, като се депонират върху защитната дига на канала. Почистването му осигурява защитата на повече от 700 хектара от крайбрежната лагуна в Атанасовското езеро и всички свързани с него организми - от пагубното влияние на сладките води, обясни Ценова. Атанасовското езеро е най-ниската точка в България, намира се на метър под морското ниво и събира водите от една много обширна площ, което може да предизвика наводнения в околните територии, включително част от ниските квартали на Бургас. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 66
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 37
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 75
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 69
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.

Икономически полицаи от ОДМВР-София предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни хранителни продукти

  • 28 Мар 2024
  • 67
В хода на проведена през вчерашния ден специализирана полицейска операция служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция извършили съвместни проверки с представители на Областната дирекция по безопасност на храните.