Международен хакатон за климатичните промени се провежда в Бургас

30 младежи от различни университети и технически училища в страната, разпределени в 6 групи, се включиха в стартиралия днес международен хакатон, посветен на глобалните климатични промени в Бургас. Събитието се провежда в рамките на два дни /27-28 октомври/ в Морска гара, а участниците трябва да генерират и предложат значими идеи и решения на Бургас за справяне с негативните последици от климатичните промени. В това начинание те имат подкрепата на партньорите Община Бургас, ScaleFocus и Start it Smart. Организатори на международната инициатива са Climate-KIC и Cleantech Bulgaria. "С този климатичен хакатон Бургас се присъединява към над 240 града от 70 държави в цял свят, които анализират ситуацията, в която живеят и прилагат подходящите стратегии, за да отговорят на настъпващите климатични промени. Най-голямото богатство, което Бургас има, е водата. Имаме предимството да живеем на морето, но и сме ограничени от него и от трите бургаски езера. Водата е огромен актив и има голям потенциал, тя е енергия. Морето и езерата в Бургас винаги са били вдъхновение за неговите жители. Надявам се да ни помогнете като ни предоставите подходящите решения", сподели зам.-кметът по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева. "Благодарим на нашите домакини от Община Бургас за домакинството и организацията на този форум. Радвам се че толкова хора, проявяват интерес към този хакатон и ще дадат полезни идеи. Това е пътят за развитие на България и на Бургас - чрез технологии и иновации. Швейцария е пример за това как иновациите водят до по-добър живот за местните хора. Нека Бургас следва този пример", допълни Виктор Билянски - изп. директор на софтуерната компания Scalefocus. Инициативата Climathon събира заедно предизвикателства на градската среда от цял свят и ги представя на хора, които имат страстта и познанията да ги решат. * Факти и цифри от Climathon: Провеждайки се за трета поредна година, инициативата Climathon се разраства значително през последните две, насърчавайки все повече иновации по целия свят, които да активират действия, насочени срещу справяне с негативните климатични промени. Климатон оперира на 6 континента, създавайки над 2330 идеи и достигайки 16,8 милиона по целия свят през 2016 г. * За Climate-KIC: Climate-KIC е най-голямата европейска организация, предмет на публично-частно партньорство, акцентираща върху справянето с климатичните промени чрез иновации, с цел изграждането на нисковъглеродна икономика. Те работят за справяне с изменението на климата в четири приоритетни теми: градските райони, използването на земята, производствени системи, метрика и финанси. Образованието е в основата на тези теми, за да вдъхнови и даде възможност на следващо поколение иноватори в сферата на климатичните промени. Climate-KIC се подкрепя от Европейскиwя институт за иновации и технологии (EIT).

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 93
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 102
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 107
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 143
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 121
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.