Правителството предостави къщата на Шагунов за Музей на музиката

Правителството предостави на община Бургас имота на ул. „Филип Кутев“ №2А, в който в продължение на 50 г. е живял именитият български композитор Георги Шагунов. Там ще бъде създаден Музей на музиката. На 26-ти януари тази година Общинският съвет на Бургас прие предложението от групата на Реформаторския блок областният управител Вълчо Чолаков да отправи искане до Министерски съвет за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху имота на Община Бургас. Идеята за създаване на Музей на музиката е на Сдружение „Общество за духовни изяви“ и Инициативен комитет от бургаски граждани. В края на миналата година те се обърнаха  с молба за помощ към общинските съветници на реформаторите. „Радвам се, че общите ни усилия със сдружението и инициативния комитет се увенчаха с успех. Нещо по-важно –най-накрая Бургас ще отдаде дължимата почит на човека, който е написал редица произведения, сред които марша„Един завет” и Химна на независимостта”, каза Тошко Иванов от групата на РБ. Георги Шагунов е бил капелмайстор на 24-ти Черноморски пехотен полк и заслужено е  наричан Бащата на музиката в Бургас. Той има принос за създаването на музикални дружества и Музикално училище в града. Още приживе е обявен за почетен гражданин на Бургас.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Проектът за площад „Св. св. Кирил и Методий“

  • 27 Окт 2021
  • 166
Как пл. „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас да стане привлекателно място и зона за туристически атракции, събития, фестивали и базари?

Конкурсът „Морето не е за една ваканция“ приключи

  • 27 Окт 2021
  • 130
Над 300 творби събра любимият конкурс на учениците „Морето не е за една ваканция“. В раздел „фотография“ пристигнаха над 200 снимки от всички краища на страната, а в раздел "компютърна рисунка" над 100 творби.

Зелена светлина за изграждане на нова болнична сграда и нов медицински център на КОЦ-Бургас

  • 27 Окт 2021
  • 120
„Моля, с грижа за здравето на бургазлии, да се отнесете отговорно и да подкрепите докладната записка за Комплексен онкологичен център – Бургас. Преди четири години стартирахме този мащабен проект и сега предстоят две докладни записки, които трябва да подкрепите.

Дебат "Черно море и бъдещето" за 31 октомври

  • 27 Окт 2021
  • 133
„Черно море и бъдещето“ е темата, по която 17 ученици от ЧОУ „Д-р М. Монтесори” ще дебатират и очертават бъдещето на Черно море с преподавателите си, с учени и експерти.

PLSQL ONLINE TRAINING CAMP - безплатно обучение по софтуер

  • 26 Окт 2021
  • 252
В средата на ноември в Бургас ще стартира второто издание на PLSQL ONLINE TRAINING CAMP – безплатно обучение по бази данни от софтуерната компания Fadata, насочено както към студентите по програмиране и младите специалисти от района, така и към тези, които търсят преквалификация и ново начало за своята кариера.