« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Музейната лекция тази събота е на тема „Красива... като икона“

С началото на зимния сезон в РИМ Бургас започват и лекториите от образователната програма „Опознай Бургас и Бургаския край“. Те ще се провеждат с различно от предходния сезон време и място. Новият график започва тази събота (6 октомври), от 11:30 часа в залата на Природонаучния музей (Бургас, ул. К. Фотинов 30), а първата лекция е с любопитното заглавие "Красива... като икона". „Иконата предопределена да бъде своеобразен разказ, всъщност е много повече. Творение, в което зографът заключва не само умения, но и сърце, изразител на неговия съкровен свят. Послание, заложено в символите, цветовете, в характерната омиротвореност, което помага на човек да погледне в друг, по-висш свят и пробужда духовни чувства. Скъпоценна вещ, която свято се пази – в храма, за да просветлява мислите на молещия се или в дома, предавана от майка на дете...” С тези думи историкът Иванка Делева описва идеята за лекцията си. Историческата експозиция на Бургаския музей има привилегията да съхранява колекция от уникални възрожденски икони, повечето от които сътворени от „ръката тревненска“, всички с различна и интересна съдба. Как музеят се грижи тези икони да „живеят“ в неговите фондове, да бъдат реставрирани, изследвани и популяризирани, така че да даряват светлината си на посетителите? Достатъчно ли е това, което се прави, за да бъде опазено наследството на предците ни, което би трябвало да е същественото във всеки „храм на музите“? Отговор на тези въпроси ще получите, ако посетите лекторията на 6.10.2018 г. – събота. Входната такса за лекциите е преференциална. Цената за възрастни е 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 46
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 53
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 74
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 65
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.

Apple премахна WhatsApp и Threads от магазина си за приложения в Китай

  • 19 Апр 2024
  • 87
Apple премахна WhatsApp и Threads от магазина си за приложения в Китай след заповед на интернет надзора на страната, която се позова на опасения за националната сигурност.