След конкурс нови нотариуси има в Бургас, Айтос и Карнобат

През месец август м.г. Министерство на правосъдието обяви конкурс за вакантни места за нотариуси в цялата страна. Става въпрос за над 60 свободни позиции. Конкурсът се проведе на три етапа- допускане за участие в конкурса по документи, писмен изпит и устен изпит. Конкурсът се провежда от комисия в състав: председател - представител на Министерството на правосъдието, определен от министъра на правосъдието, и членове: съдия от Върховния касационен съд, определен от председателя на Върховния касационен съд, двама нотариуси, определени от Съвета на нотариусите, и хабилитиран преподавател по гражданскоправни науки, определен от министъра на правосъдието. През октомври министърът на правосъдието одобри окончателния списък на кандидатите, допуснати до участие в конкурса за нотариуси, насрочен за началото на ноември м.г. Заявления за участие в конкурса подадоха общо 736 кандидати. От тях 677 са допуснати до участие, а 59 кандидати с нередовни документи не са отстранили нередностите в указания срок и не участваха в конкурса. На писмения изпит кандидатите решаваха казус от практическата натариална дейност по предварително изготвени от комисията три различни варианта. След края на изпита всеки член на комисията преглежда самостоятелно работите на кандидатите и поставя оценки. Окончателният резултат от писмения изпит се определя от сбора на всички оценки на членовете на комисията. До устен изпит се допускаха кандидатите, издържали писмения изпит с оценка не по-малко от добър 4. До този етап стигнаха 84 кандидата. За устния изпит комисията определя въпросник с 50 теми от сферата на гражданското, търговското, наследственото, вещното, семейно, облигационно право. Кандидатът тегли един въпрос и го развива. Всеки член на комисията поставя собствена оценка, като окончателната се определя като сбор от всички. При определяне на крайните резултати се допускат само кандидатите получили оценки добър 4 и на двата изпита. Подреждането се извършва според общия бал от двете оценки. В последните дни на миналата година Министерството на правосъдието публикува окончателните резултати от конкурса за нотариуси. Конкурсът за Бургас беше спечелен от дългогодишния съдия по вписвания към Бургаския Районен съд Гергана Чинева. На писмения изпит тя има един от най- високите резултати- много добър 5. След окончателното класиране тя е в първата десетка по успех сред всички кандидати. Конкурсът за Айтос спечели поморийският адвокат Светлана Канариева-Чапарова. В Карнобат двама кандидати имат еднакъв бал– Димана Митева и Сталиан Дичев. И двамата са помощник нотариуси в Бургас и балът им е 4,5. За тях ще се вземе допълнително решение от Министерство на правосъдието.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 38
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 72
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 49
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 81
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 76
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.