Официалното представяне на книгата „Капитаните“ събира морските хора на Бургас в експоцентър „Флора“ на 12 май

Излезе от печат книгата "Капитаните", а официалното й представяне ще бъде на 12 май от 17 ч. в експоцентър "Флора", зала 2. Изданието е с автор журналистката Ирина Генова, а проектът на информационен сайт meduzata.com. "Капитаните" е една книга за славните морски хора, свързани с Бургас и поставили държавата ни на картата на световните пристанища. Историите са толкова невероятни, че всяка поотделно заслужава холивудски сценарий. В книгата са разказани премеждията на капитана-поет Дянко Кънчев, който е успял да спаси танкер, превозващ петрол, след като е бил улучен от ракета в Кувейт. Ударът е през 1991 г., по време на Войната в Персийския залив, когато бургаският капитан е плавал под кувейтски флаг. В книгата се разказва за първото отвличане на български моряци от сомалийските пирати през 1997 г. Главният герой в това премеждие е к.д.п. Христо Мушков, който прави успешен опит да освободи арестуван в Танзания кораб. След като буквално го отвлича от местните власти, на свой ред пък попада в плен на пиратите. Можете да прочетете и една от невероятните истории на к.д.п. Неделчо Донев, който през 1998 г. преживява страшен циклон със скорост на вятъра 260 км./ч. на пристанище Кандла, Индия. Шестнадесет големи кораби, като неговия, са били изхвърлени на брега, 50 по-малки - потопени, а вълната, дошла от океана, убила 14 500 души. В книгата е представен и к.д.п. Спиридон Димитров, чието име е все още легенда в трите големи пристанища, обслужвали българските танкери - в градовете Туапсе, Новоросийск и Одеса, на които е станал почетен гражданин.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 111
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 99
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 96
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 106
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 61
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.