НАП: Повече проверки, по-малко нарушения по Южното Черноморие

Подобрена фискална дисциплина по Южното Черноморие отчитат от териториалната дирекция на НАП в Бургас след първата седмица от началото на активната лятна контролна кампания по спазване на данъчното и осигурителното законодателство. В сравнение със същия период на миналата година са извършени тройно повече проверки, а нарушенията са три пъти по-малко. От извършените 650 контролни действия на различни търговски обекти по цялото Южно Черноморие в 32 обекта след контролни покупки не са издадени своевременно фискални бонове, а в други 50 екипите на звеното „Фискален контрол“ са открили разлики в касовите наличности. Проверките до момента показват също, че фискалните устройства са приведени съгласно новите изисквания за отчитане на продажби и касовите бележки са с QR код. През тази година в наблюдението за отчитане на приходи може да се включи и всеки, който е изтеглил на телефона си мобилното приложение на НАП. То позволява сканиране на QR кода на всяка касова бележка и проверка за това дали е истинска на сървърите на приходната агенция. Проверяващите са установили и един обект в с. Лозенец, който е работил без фискално устройство. Той вече е запечатан за срок от един месец. Основната цел на кампанията на НАП е насърчаване на доброволното спазване на данъчното и осигурителното законодателство и създаване на равнопоставена бизнес среда. Освен хотели, ресторанти, барове, магазини, атракциони, паркинги и други търговски обекти, екипите на НАП Бургас и на „Фискален контрол“ извършват мониторинг и на борсите и тържищата в региона, които снабдяват хотелите с храни и напитки. Данъчните проверяват също апарт хотелите, както и туроператори, предлагащи туристически услуги по крайбрежието, както и задълженията на работодателите за осигуряване на персонала във всички браншове.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 79
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 106
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 94
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 132
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 120
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.