Бургаският бизнес внесе в НАП 142 милиона просрочени задължения

Бургаският бизнес намали своите просрочени задължения към Националната агенция за приходите със 142 милиона лева. Това е сумата, внесена в териториалната структура на приходното ведомство в морския град за първите 7 месеца на годината. В сравнение със същия период на миналата година сумата на внесените просрочени задължения е нараснала с 6,5 %. Бизнесът в региона не само намалява своите задължения към републиканския бюджет, но и увеличава скоростта на тяхното внасяне, коментират от НАП Бургас. От приходното ведомство уточняват, че процентът на доброволното погасяване на просрочени задължения вече е повече от 85 и това е трайна тенденция. Резултатите са вследствие и на активната политика на приходната администрация към бизнеса и задължените лица, част от която е сключването на споразумения за разсрочено погасяване на задълженията. По този начин на фирмите се дава възможност нормално да продължават дейността си, като не се прекъсва разплащането към служителите и контрагентите, както и покриването на текущите разходи. Същевременно към бюджета регулярно се превеждат предварително договорените с НАП вноски до окончателното изчистване на натрупаното просрочено задължение. Във връзка със засиления контрол по спазване на данъчно-осигурителното законодателство по време на активния летен туристически сезон, от НАП Бургас коментират, че към фирмите с просрочени задължения, които формират приходи и не предприемат каквито и да са стъпки за погасяване на натрупаните задължения, се прилага и крайната мярка на принудителното събиране - изземване на пари от каса, а техните активи се обявяват за продан чрез публични търгове. 87 длъжници на НАП Бургас с обекти по Южното Черноморие се разделиха с оборота от началото на лятната контролна кампания по спазване на данъчното и осигурително законодателство. Мярката оказва дисциплиниращ ефект и в повечето случаи задължените лица търсят контакт с НАП и започват да погасяват просрочените си задължения, уточняват от териториалната структура. От началото на годината са проведени и десетки търгове с имущество на задължени лица. На сайта на НАП приходното ведомство в Бургас е обявило за продажба стотици земеделски имоти, селскостопански сгради, офиси, апартаменти и части от хотелски комплекси по морето, както и моторни превозни средства. Активите са главно на юридически лица, които във времето не са предприели действия за погасяване на своите задължения към бюджета.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 37
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 71
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 45
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 80
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 75
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.