Финансова санкция на строително дружество за укриване на данъци

Финансова санкция в размер на 47 786, 39 лева наложи Апелативен съд – Бургас на „Модстрой“ ЕООД гр. Варна. Въззивният състав отмени решението на Окръжния съд, с което е отказано налагането на санкцията. Решението на първата инстанция е обект на протест от страна на прокуратурата, която е оспорила изводите на съда за изтекла погасителна давност на престъплението, за което е бил осъден управителя на дружеството. След като се е запознал с материалите по делото и е обсъдил доводите на страните Бургаският апелативен съд е намерил протеста на прокуратурата за основателен. С присъда на ОС – Бургас по наказателно дело от общ характер собственикът на дружеството „Модстрой” ЕООД Антоний С. е признат за виновен в това, че през периода от 14.05.2011 г. до 01.04.2013г. в град Бургас, при условията на продължавано престъпление, в качеството си управляващ и представляващ дружеството, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения на юридическото лице в особено големи размери – общо 47 786,39 лева. Средствата представляват дължим от дружеството корпоративен данък по ЗКПО за 2012г. в размер на 13 618,18 лева и дължим данък върху добавената стойност по ЗДДС в размер на 34 168,21 лева. Собственикът на дружеството не издал общо 21 броя фактури за получени в периода от 13.04.2011г. до 23.03.2012г. плащания на различни по размер суми, общо възлизащи на 217275 лева, като потвърдил неистина в две справки-декларации и затаил истина в осем справки-декларации по чл. 125 от ЗДДС и в годишна данъчна декларация до ТД на НАП–Бургас. До приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд необявените и неплатени данъчни задължения са внесени в бюджета заедно с лихвите. Съдът е освободил Антоний С. от наказателна отговорност и му е наложил административно наказание глоба от 2 500 лева. Присъдата е била потвърдена от Апелативен съд – Бургас, като решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Междувременно още след постановяване на първоинстанционния съдебен акт по наказателното дело, съгласно разпоредбата на Закона за административните нарушения и наказания Окръжна прокуратура - Бургас е инициирала пред съда производството за налагане на имуществена санкция на „Модстрой“ ЕООД, управлявано и представлявано от Антоний С. Апелативните съдии са посочили в решението си, че са налице всички изисквани предпоставки по Закона за административните нарушения и наказания за налагане на финансова санкция на юридическото лице „Модстрой“ ЕООД, размерът на която не може да бъде по-малък от равностойността на облагата, установена от 47 786, 39 лева и представлява общия размер на укритите и неплатени от дружеството данъчни задължения по ЗДДС и ЗКПО. Постановеният съдебен акт е окончателен и не подлежи на касационно обжалване.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 18
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 43
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 105
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 103
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 82
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.