Учени се събират по въпросите на културното наследство на Странджа

На 28-29 септември 2019 г. (събота и неделя) в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“, ще се проведе Международна научна конференция „Културното наследство на Странджа – богатство, рискове, предизвикателства“. В нея ще се включат повече от 20 учени от областта на културата от България, Гърция и Норвегия. В първия ден на конференцията ще бъдат представени научни доклади за историята на Странджа в периода на Античността и Средновековието, археологическите проучвания в региона, иконните и ръкописно-документалните богатства на Странджанския край, нестинарската традиция у нас и в Гърция. На втория ден от конференцията ще се проведе кръгла маса на тема „Културното наследство на Странджа – диагностика, проблеми, политики“. Натрупаните в региона проблеми при опазването на материалното и нематериалното културно наследство на региона ще бъдат дискутирани от учените съвместно с представители на Министерството на културата, НИНКН, Областната управа – Бургас, местни общини и кметства, музеи, Сливенска митрополия и др. Форумът се организира и осъществява в рамките на проект за фундаментални научни изследвания „Комплексни и иновативни методи за диагностика и изследване на материалното и нематериално културно наследство на Централна и Източна Странджа в условията на миграции и демографски отлив“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ при Министерството на образованието и науката (договор № ДН-10/16 от 21. 12. 2016 г.). Организатор на събитието е Софийският университет „Св. Климент Охридски“ в партньорство с Регионален исторически музей – Бургас и Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НАТО изгражда най-голямата европейска база в Румъния

  • 18 Мар 2024
  • 157
Румъния започна изграждането на най-голямата европейска военна база на НАТО, тъй като трансатлантическият блок се стреми да засили своите способности в Черноморския регион.

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия”. Ще се подменят мантинели.

  • 18 Мар 2024
  • 150
Утре – 19 март, от 9:30 ч. до 16 ч. шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка от 95-ти до 107-ми км на АМ „Тракия” поради подмяна на мантинели в средна разделителна линия.

Бързите кредити водят до бързо забогатяване на търговци, КЗП бори нелоялни практики

  • 18 Мар 2024
  • 151
Все по-често потребителите изразяват своите недоволства от закупените стоки и начина на обслужване. Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103.

Спряха изследване за радиацията от мобилните телефони въпреки тревожни констатации

  • 18 Мар 2024
  • 141
Десетилетия на изследвания върху животни сочат сериозни рискове за здравето от излагането на радиация от мобилните телефони. Въпреки тревожните данни изследването спира.

Най-голямата вертикална фотоволтаична централа в света

  • 18 Мар 2024
  • 145
Германският разработчик на вертикални двулицеви фотоволтаици Next2Sun AG започна изграждането на най-голямата в света вертикална фотоволтаична система на територията на летището във Франкфурт.