« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Роботи от ново поколение ще помагат на изследователи в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Лаборатория за интелигентни системи ще развива роботиката и мехатрониката като приоритетни направления в Бургас. Това ще се случи през следващите четири години с финансиране от оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" по проект "Изграждане и развитие на Център за компетентност и чисти технологии MIRACle". В него участват осем научни и образователни организации, обединени в консорциум от Института по механика към БАН. От тях единственият партньор с дейност извън столицата е Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - гр. Бургас. Мегапроектът MIRACle BG05M2OP001-1.002-0011 е най-високо оцененият от приоритетна ос "Изграждане и развитие на Центрове за компетентност" с бюджет от близо 24 млн. лева. С тях ще бъде изградена научно-изследователска инфраструктура с четири основни бази. Приоритетно ще се развиват нови решения за интелигентни среди, процеси и технологии. Ще бъдат стимулирани партньорства при разработката и внедряването на технологиите с научни звена и компании от цяла Европа. Целта е затваряне на триъгълника на знанието "наука-образование-бизнес" за осигуряване на устойчивост на разработките до създаване на конкурентен продукт. За обособяване на базата в Бургас са отделени 370 хил. лева. Дейността на лаборатория "Интелигентни системи" в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще ръководи проф. д-р Сотир Сотиров, който е един от водещите учени в областта на невронните мрежи и изкуствения интелект в страната. Неговият екип ще има възможността да работи и тества идеите си във високотехнологична среда, оборудвана с хуманоидни роботи Robobuilder UXA-90, сензорен Dr. Robot Sputnik 3, манипулационен Robot Arm Mover4, и ново поколение компютърен хардуер и софтуер за разработване на системи с изкуствен интелект. С финансиране по проекта ще работи още едно звено в университета. Специализираната лаборатория по биохимично обработване на води и утайки ще се води от проф. д-р Валентин Ненов. С това Бургас прави още една крачка към превръщането си в хъб за развитие на информационните технологии и привличане на инвестиции във високотехнологични отрасли.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 340
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 432
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 314
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 407
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 352
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.