Община Бургас осигурява домашни санитари за възрастни и хора с увреждания

Община Бургас разширява обхвата на програмата за осигуряване на патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания. Тя стартира тази година с 33-ма социални работници, които извършват посещения на възрастни и самотни хора в Бургас. По идея на кмета Димитър Николов новата социална услуга на Община Бургас ще бъде надградена, което ще осигури по-добри грижи за хората. В момента се провежда конкурс за набирането на 10 души, които ще изпълняват функцията на домашни санитари. Служителите ще извършват домашни посещения, ще помагат на нуждаещите се при пазаруване, поддържането на жилищата им, личната им хигиена, ще помагат още при приготвянето на храна и ще ги придружават извън дома при нужда. Домашните санитари ще полагат грижи за хора с увреждания и хора над 65-годишна възраст, които не могат да се грижат за себе си. До този момент има сключени повече от 160 договора с потребители на социалните услуги, а към момента се обслужват 158 лица. Други 65 души са заявили желание да ползват социалните услуги на Община Бургас. Те ще бъдат посетени в домовете си от специалисти, които ще преценят какъв тип грижи да им бъдат предоставени. Социалните работници са установили, че голяма част от потребителите на услугите имат нужда от рехабилитация. Затова Община Бургас ще назначи на срочен трудов договор още един рехабилитатор.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 215
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 199
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 208
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 285
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 255
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.