В спецсъда започва делото за атентата в Бургас

Специализираният наказателен съд ще се гледа делото за атентата на бургаското летище „Сарафово”. Делото ще се гледа от съдия Аделина Иванова, избрана със системата за случайно разпределение на делата. В съдебния състав ще участват още съдия Виржиния Петрова и трима съдебни заседатели. След четиригодишно разследване прокуратурата прати на съд задочно Мелиад Фарах – австралийски и ливански гражданин, и Хасан ел Хадж Хасан с канадско и ливанско гражданство. В обвинителния акт срещу тях е записано, че в периода 28 юни – 11 юли 2012 г. те са били съучастници и помагачи на атентатора Мохамед Хасан ел Хюсейни, предизвикал взрива на летището в Бургас на 18 юли 2012 г. При атентата са убити 7 души: шофьора на автобуса Мустафа Кьосов на 36 години от село Юруково, 5-има израелски туристи, ранени са 35 души, 4-има много тежко, 18 тежко и останалите леко ранени, една от по-леко ранените е българка – служителка на туристическата фирма, която посреща израелците. Израелските туристи е трябвало да бъдат превозени от летище „Сарафово” в Бургас до хотел „Хризантема“ в Слънчев бряг. Фарах и Хасан са действали с цел да създадат смут и страх в населението на България и Израел относно личната неприкосновеност и сигурността на територията на България. Извършеното престъпление има за свой престъпен резултат: опит за умишлено умъртвяване на повече от две лица и е осъществено чрез взривяване на самоделно взривно устройство от Ел Хюсейни, роден на 27 май 1989 г. в Ливан, притежаващ ливанско и френско гражданство, се казва в обвинителния акт. Според прокуратурата, само това, че извършителят не е успял да остави раницата с взривното устройство в багажното отделение на автобуса, каквато е била първоначалната му цел, е предотвратило по-голям брой жертви. Пред в. "24 часа" прокурорът по делото Калина Чапкънова разкри малко повече за начина, по който са действали атентаторите: "За йерархия не би могло да се говори, но съществува разпределение на ролите помежду им в общата задружна дейност. Повдигнатото обвинение е за тероризъм в съучастие. Касае се за усложнена престъпна дейност, при която всеки е трябвало да поеме различна роля. Мелиад Фарах и Хасан Хасан в съучастническа дейност са имали качеството на помагачи, а не на извършители. Фарах е пребивавал около две седмици в страната, Хасан е бил за по-кратък период. Но за йерархия в смисъл установена структура на престъпна група изобщо не би могло да се говори". На въпрос дали между кориците на делото има име на терористична организация, Чапкънова отговори, че обвинението се отнася само до криминално деяние, осъществено от три лица в съучастие. По повод информацията за още съучастници, прокурорът уточни, че има данни за трима такива, но в материалите няма доказателства срещу тях. http://dnes.dir.bg/

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Нов корпус в двора на Математическата и Френската гимназия

  • 30 Ное 2021
  • 3
Кметът Димитър Николов предлага да бъде изграден нов учебен корпус в двора на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и ГРЕ „Г. С. Раковски“. Вече има изготвен проект, а Общинският съвет ще гласува да бъдат поискани средства от Министерството на финансите през 2022 година за неговото осъществяване.

Търси се служител за приюта за бездомни животни

  • 30 Ное 2021
  • 27
Общинският приют за бездомни животни търси да назначи нов служител. Помощникът ще се грижи за хигиената и ежедневните нужди на животните настанени там.

Празнична изложба „Духът на Бургас”

  • 30 Ное 2021
  • 28
Община Бургас, Художествената академия в София и Филиалът й в Бургас поставят началото на ново събитие в програмата за Никулден, когато морският град почита своя закрилник.

Програмата за празника на Бургас

  • 30 Ное 2021
  • 24
По традиция празничният 6 декември ще започне с тържествена Света литургия в чест на Св. Николай Чудотворец и благоденствието на Бургас. Тя ще бъде отслужена от Негово преосвещенство Агатополски епископ Иеротей – Викарий на Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Иоаникий в Храм „Св. Николай Чудотворец“ в кв. "Меден рудник".

Фирмите за поддържането на пътищата през зимния сезон, заявиха готовност

  • 29 Ное 2021
  • 181
Фирмите, ангажирани с поддържането на пътищата през зимния сезон, заявиха готовност за извършване на тази дейност след проверка от Община Бургас.