Отбелязваме Богоявление в понеделник

На 6 януари Бургас ще спази традицията, отбелязвайки с поредица от събития Йордановден (Богоявление) и 172 години от рождението на Христо Ботев. Денят се пада понеделник. Тази година ритуал за спасяване на кръста за първи път ще бъде извършен и на новата лодкостоянка в квартал "Крайморие". Той е предвиден за 13.30 часа. В квартал "Крайморие" кръста ще хвърли отец Стелиян Кунев, а от Моста - Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий.  Програмата в центъра на града започва от 08.30 часа с празнична литургия в катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий". От 11.15 часа на площада пред църквата ще бъдат осветени бойните знамена, а за здравето на войниците от гарнизон Бургас ще бъде отслужен водосвет. В 11.30 часа от същото място към ул. "Александровска", ул. "Ал. Богориди" и Моста ще потегли литийно шествие за спасяване на Светия кръст. Самият ритуал с хвърлянето му в морските води е насрочен за 12.00 часа Тридесет минути по-късно при паметника на Христо Ботев в Приморски парк започва тържествен ритуал за полагане на венци и цветя по повод 172 години от рождението му. Обичайно бургаският Йордановден завършва в 13.00 часа, когато тримата именици - художниците Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов - откриват общата си изложба "Богоявление" в Галерия "Богориди".

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 8
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 19
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 38
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.

ЗАПОЧНА ТРЕТИ ЕТАП ОТ ОБНОВЯВАНЕТО НА ПЪТ BGS1033 - ОТ БЪЛГАРОВО КЪМ МАГИСТРАЛАТА

  • 29 Мар 2024
  • 71
Започна трети етап от проекта за обновяване на път BGS1033.

На 1 април ще чуете сирените

  • 29 Мар 2024
  • 80
На 01.04.2024г. от 11.00ч. ще се проведе тренировка по ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия и за въздушна опасност.