НАП разясниха пред бизнеса промените в данъчните и осигурителни закони

Измененията и допълненията в данъчно-осигурителното законодателство в сила от първи януари 2020 г. бяха разяснени на семинар в Бургас от методолози на дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ в Националната агенция за приходите. Семинарът, който се провежда за трета поредна година, премина при голям интерес като лекторите поставиха акцент върху промените в три основни закона – за ДДС, доходите на физическите лица и за корпоративното подоходно облагане. Специално внимание бе отделено и на промените в осигурителното законодателство. Изключително полезни се оказаха разясненията във връзка с намаляване на административната тежест и улесняване на данъкоплатците, както и облекчените правила за някои случаи на вътреобщностно движение на стоки. Счетоводителите и представителите на бизнеса от Бургаска област получиха актуална информация относно промени в данъчното законодателство във връзка с регламенти за изпълнение и директиви на Европейския съюз. Повишен интерес предизвикаха и промените в ЗДДС във връзка с въвеждането на правила срещу схеми за избягване на данъчно облагане. Лекторите подчертаха, че за да се предотвратят агресивни практики за избягване на регистрация по ЗДДС, промените постановяват при последователно извършване на еднородна дейност в един и същ търговски обект от две или повече свързани лица или лица, действащи съгласувано, в облагаемия оборот на всяко следващо лице ще се включва оборотът, реализиран в обекта от всички лица, извършвали последователно дейността в съответния обект. По време на семинара отново бе напомнено, че от тази година нов момент в данъчната кампания е задължението самоосигуряващите се лица да декларират пред НАП доходите си електронно – чрез ПИК или електронен подпис. Това се отнася също и за едноличните търговци, земеделските производители, работещите на патент, както и за упражняващите свободни професии. Също задължително по електронен път, но само с електронен подпис, се подават в НАП и всички декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане, а фирмите без дейност не подават декларация в приходната агенция, напомниха още лекторите. Бе обърнато внимание и на възможността гражданите и фирмите веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът за подаването ѝ е до 30 септември на текущата година. Всеки четвъртък от 14.00 до 16.00 часа в НАП Бургас методолозите от дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ дават консултации и отговарят на въпроси на граждани и фирми.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 287
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 266
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 272
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 300
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 271
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.