Изграждат покрита лодкостоянка при Рибарското селище

В процес на изпълнение са дейностите по проекта на Община Бургас за изграждане на покрита лодкостоянка в акваторията западно от Рибарското селище и неговото пристанище. В момента се работи по насипа около хелинга и площадката му и се извършва затрупване на дъното. Съоръжението ще обслужва дейностите по непромишлен риболов. То ще е и място за укритие на риболовни кораби. Покритата лодкостоянка ще е в помощ на рибарите. Основна цел на проекта е подобряване на условията за развитие на сектора, насърчаване на социалното приобщаване и заетост в зависими от рибарството общности на територията на Община Бургас. Рибарското селище през годините се е утвърдило като самобитно място, където се практикува традиционния за региона риболов. Мястото за изграждането на лодкостоянката е избрано така, че да има добър и лесен достъп до него. Съоръжението ще е разположено на дълбочина от 1,78 метра като включва ограден вълнолом с обща дължина от почти 200 метра. Вълноломът ще защитава акваторията на лодкостоянката от север, северозапад и запад. Предвижда се още изграждането на площадка с рампа за спускане и прибиране на лодките, подходен канал с дълбочина от 2,5 до 4,5 метра, ограда на територията на лодкостоянката, която да осигури контролиран достъп. Лодкостоянката ще разполага с КПП и колонки за снабдяване на точките за плавателните съдове с вода и електричество. Изпълнението на проекта способства за съхраняване на водното биоразнообразие и морските екосистеми, както и опазване на населението от вредното въздействие на водите, което е следствие от климатичните промени през последните години. Освен лодкостоянка, обслужваща дребномащабния крайбрежен риболовен флот, хидротехническото съоръжение ще изпълнява брегозащитни и брегоукрепващи функции, които са необходими като противодействие срещу морската абразия и срутвания. Проектът "Изграждане на покрита лодкостоянка в акваторията западно от м. Рибарско пристанище (бивша м. Ченгене скеле), Община Бургас" трябва да приключи октомври месец. Той се финансира по "Програма за морско дело и рибарство" 204-2020.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 64
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 71
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 72
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 85
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 52
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.