« август 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Откриха тракийско светилище при строеж на блок в Бургас

Тракийски култов комплекс от V-IV век преди новата ера се появи изненадващо при строеж на нова жилищна кооперация в бургаския квартал "Изгрев", недалеч от църквата "Свети Атанасий". От десетилетия има писмени доказателства, че на територията на морския град са живеели траки, но за първи път там археолозите намират предмети от бита им. Строители попаднали на антична керамика, докато копаели основите на блока. Вероятно и тази част от историята щеше да остане под бетона, ако една вечер, прибирайки се вкъщи, журналистката Галя Тенева не вижда нещо подозрително и не сигнализира полицията. "Минавах случайно покрай строителния обект, когато забелязах, че в рова, който копаеха строителните машини, има два съда, които бяха с фомата на амфори. Докато бях близо, усетих напрежение на строителната площадка, тъй като част от работниците изравяха, а други заравяха, сакаш искаха да скрият нещо. Тръгнах и се върнах след няколко минути, тогава забелязах, че в греблото на багера има части от керамични съдове", разказа Тенева, цитирана от bTV. Понеже знаела, че има данни, че жилищен комплекс "Изгрев" е заселен от хилядолетия и има археологически находки, Галя решава да се обади полицията. На другия ден я уведомяват, че теренът се обследва от археолози и историци. Днес археолозите официално представиха откритията си, а Галя Тенева получи грамота за гражданска доблест. Още преди години е имало данни за находки при строеж на жилищни кооперации, но не е било възможно да се проучат, казва Мирослав Класнаков - научен ръководител на разкопките от музея в Бургас. Намерените съдове са от голямо значение за Бургас / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Спасители предотвратиха трагедия с групово удавяне на Южния плаж в Несебър

  • 29 Юли 2022
  • 1723
Спасители предотвратиха трагедия с групово удавяне на Южния плаж в Несебър. Инцидентът е станал вчера, около 19:00 ч. в извънработното време на спасителите и при вдигнат „червен флаг“, който забранява влизането в морската вода заради лошо време и бурни вълни.

Над 500 деца се включиха в безплатните курсове по програмиране на Община Бургас

  • 29 Юли 2022
  • 1631
Над 500 деца се включиха в безплатните курсове по програмиране на Община Бургас.

На вниманието на бургаския бизнес: Отвориха 2 програми за безвъзмездна финансова помощ!

  • 29 Юли 2022
  • 1623
Община Бургас продължава да следи какви подкрепящи бизнеса програми са активни и отворени за кандидатстване. Нека местните предприемачи се възползват от тях. Привлечете допълнителни средства в Бургас, нека не изхарчват всичко в София и евентуално в Пловдив!

Безплатни прегледи и консултации в областта на гинекологията организират в Бургас през август

  • 28 Юли 2022
  • 1834
Стартират кампания с безплатни прегледи и консултации за лазерни процедури, като съвременен начин на лечение и третиране на редица гинекологични проблеми. Тя ще се проведе през август в градовете Бургас и Пловдив.

Очакват ни три дни спортни емоции в морето, на плажа и на басейн „Флора“

  • 28 Юли 2022
  • 1783
Очакват ни три дни спортни емоции в морето, на плажа и на басейн „Флора“. Четири са събитията, които ще привлекат интереса на бургазлии и гостите на града. Ще се проведат в петък, събота и неделя.