Бургас кандидатства за 2 млн. лв. за ремонт на Етнографския музей и "Улица на занаятите"

Община Бургас ще кандидатства с проектно предложение: „Път на културно-историческите ценности през вековете" по на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Става дума за ремонт на Етнографския музей и прилежащото дворно пространство, както и изграждане на „Улица на занаятите“ на ул. "Алеко Константинов" в центъра на Бургас. Обща индикативна стойност на проектното предложение е в размер до 2 000 000 лв. с ДДС Основна цел на проекта e да подобри условията за достъп до културния живот на града чрез насърчаване развитието и популяризирането на характерни за региона изкуства и занаяти като фактор за устойчиво местно развитие. Дейностите по проекта включват: благоустрояване и обособяване на ул. „Алеко Константинов“ като улица на занаятите,строително-монтажни работи свързани с консервация и реставрация на сградата на Етнографския комплекс. Това включва изцяло обновяване на интериора и начина на експониране на фонда, обособяване в дворното пространство на занаятчийски ателиета за керамика, стъкло и метал, демонстрационна кухня. За улица „Алеко Константинов“ има изготвен инвестиционен проект, който включва търговска част в два модула и арткафе, разположени под общ навес с аранжиран кът за работа на открито с маса и места за сядане, където майстори на занаятите ще демонстрират уменията си и ще обучават желаещите. За сградата на Етнографския музей също има изготвен инвестиционен проект, който предвижда строително- ремонтни дейности по покрива, фасадите и част от вътрешното пространство на сградата. Изготвена е и част интериор, която е за експозиционната площ и включва изработване, доставка и монтаж на обзавеждане и оборудване. В предлаганото проектно решение се предвиждат да се изградят и нови обекти на допълващото застрояване като реставрационно ателие за керамика и реставрационно ателие за стъкло и метал; открита сцена; кафе-аперитив; фондови помещения и демонстрационна кухня. Изготвя се инвестиционен проект ”Благоустрояване на площадно пространство „Св.Св. Кирил и Методий“. Той включва благоустрояване на площадното пространство пред катедралния храм с внасяне на естествена декоративна растителност посредством перголи от метал, разположени линейно за визуално насочване на посетителите в посока Етнографски музей и обособяване на единна зона за изкуства и занаяти.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 191
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 180
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 187
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 385
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 349
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас