България вече не е първенец по смъртност от COVID-19 в Европа

Декември 24, 2020 България
авно, макар и колебливо, се постига ефектът от мерките, отчита Националният оперативен щаб за борба с коронавируса.

Част от хотелите предлагат в празничните си пакети безплатни бързи тестове за COVID-19

Декември 24, 2020 България
За първи път част от хотелите предлагат в своите Коледни и Новогодишни пакети безплатни бързи тестове за коронавирус и за гостите, и за персонала, за да гарантират безопасните условия.

НАСА: Три опасни астероида летят към Земята

Декември 24, 2020 Любопитни
Центърът за изследване на близкоземни обекти на НАСА обяви, че три астероида се приближават до планетата ни. Те са класифицирани като „потенциално опасни“.

Как елхата се превърна в коледна традиция

Декември 24, 2020 Любопитни
В исторически план коледното дърво не винаги е било такова, каквото го познаваме днес, нито е имало същото значение. Независимо от малките разлики, които могат да съществуват между различните държави днес, произходът на коледното дърво е общ за всички тях, обяснява „CurioSfera“. Традиционното коледно дърво се прави от ела. Тясно свързан с езическите обичаи в Северна Европа (особено в Германия), преди векове елата е дължала своя престиж на хипотетичната си способност да привлича мълнии. В древни времена се е смятало, че мълнията е от божествен произход: помните ли фигурата на бога от гръцката митология Зевс, който носи мълния в ръка. Следователно, всичко, което привлича мълниите трябва да е свещено. Германската предхристиянска традиция на Лихтенбаум е свързана с ритуалите на мълния. Друго допълнително обстоятелство, превърнало елата във вълшебно дърво е германскита традиция и легенди, които разказват, че това дърво е местообитание на елфи, които живеят в ствола му. Елфите като горски духове, каквито са били, биха могли да се намесят в живота на хората. Поради тази причина дърварите бяха изключително внимателни, когато доставяли дърва за огрев, за да не счупят клоните им или да им навредят. Досаждането на елф се заплащало с живот. Легенда, която не само спасява това дърво, но и му придавва определено измерение. Известно е, че използването му като коледно дърво е продължение на това, което дъбът първоначално е имал сред германците - дърво, което също е било свещено за тях и около което са се измършвали обреди. Необикновено съвпадение обединява съдбите и значенията на двете дървета. Когато свети Бонифаций, проповядващ християнството на тези народи, отсича дъб през VIII век и когато той пада, мачка много храсти, но оцелява малка ела е светецът казва: „Ето дървото Господне; наречете го отсега нататък Дървото на детето Исус “(Ecce arbor Domini; vocate illum abies Yhesu). Обичаят на елата става много популярен и вече през европейското средновековие е честа практика да се характеризира Коледа с него.

Покачват се температурите на Бъдни вечер, през уикенда – дъжд и сняг

Декември 24, 2020 България
Времето на Бъдни вечер ще е с разкъсана висока и средна облачност. До обяд видимостта ще се подобри и през деня над много райони ще има и слънчеви часове. Ще духа предимно слаб вятър от запад-югозапад. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще са между 11° и 16°. По Черноморието ще е със средна и висока облачност, която ще се разкъсва и след обяд ще има и слънчеви часове.

В България вече няма области в червената зона по заболели от Covid-19

Декември 24, 2020 България
Противоепидемичните мерки дават резултат и вече няма области в червената зона. Това беше докладвано на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, свикано с представители на Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб.

Патриарх Неофит поздравява българския народ по случай Рождество Христово

Декември 24, 2020 България
На Бъдни вечер българският патриарх Неофит ще отправи своята благословия към православните християни.

Папа Франциск отслужва онлайн литургия за Бъдни вечер

Декември 24, 2020 Светът
Папа Франциск ще отслужи тази вечер традиционната си литургия за Бъдни вечер.

Първите резултати от бързите антигенни тестове наклониха везните към повече болни

Декември 24, 2020 България
1615 са новите случаи на заразени с COVID-19 за последното денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал. Новост в отчитането на заразените е включването на бързите антигенни тестове в статистиката.

Десетки българи се прибират от Великобритания

Декември 24, 2020 Светът
Страната ни отвори небето си за пристигащи от Обединеното кралство самолети

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!