На 19 юли едни от най-добрите ни ученици по физика спечелиха 4 медала от Европейската олимпиада по физика, която се проведе в Грузия. Родните гимназисти спечелиха 1 сребърно и 3 бронзови отличия, като тази година на европейското се състезаваха рекордният брой от 54 държави, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Сребърният медал спечели Баян Гечев (12 клас, СМГ). Бронзовите отличия са за Гео Калфов (12 клас, ПЧМГ), Георги Костадинов (12 клас, ППМГ Бургас) и Илия Ников (11 клас, ПМГ Велико Търново), а малко не достигна на Илия Василев (11 клас, ПЧМГ) за медал. Техни ръководители са доц. д-р Нено Тодоров (Физически факултет на СУ) и Георги Александров (Физически факултет на СУ).

Българският отбор е определен от първите пет ученици, представили се най-добре на Националния кръг на олимпиадата по физика.

Състезанието има два кръга – теоретичен и експериментален, всеки с продължителност 5 часа. Това е седмото издание на международния турнир, който става все по-популярен и в него участват държави извън Европа.

Следващата година България ще бъде домакин на Европейската олимпиада по физика, която ще се проведе в София.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...