Пенсионерските клубове отново могат да кандидатстват за финансиране на културна дейност

  • 16 Апр 2021
И тази година бургаските пенсионерски клубове ще получат възможност да кандидатстват за финансиране на културни изяви като пътувания и участия в концерти, ушиване на народни носии и развиване на художествена самодейност. Право на финансово подпомагане има всеки пенсионерски клуб в Бургас, който развива културна дейност и има творчески състав. Финансовото подпомагане е част от стартиралата през миналата година общинска програма – „Активни пенсионери“, която е по идея на кмета Димитър Николов. Новото тази година са сроковете за подаване на заявленията за кандидатстване са променени като първата сесия вече започна и ще продължи до 07.05., а за втората сесия срокът ще бъде до 30.07. Освен това, при оценка на подадените предложения комисията ще разглежда приоритетно заявления от пенсионерски клубове, които не са получили финансиране през 2020-та година. Финансово подпомагане според новите правила се предоставя за транспортни разходи за участие на състав към пенсионерски клуб в междуградски или национален фестивал след получена покана за участие, за хонорари на корепетитори, хореографи или други музиканти, които се занимават с подготовката на творчески състави към пенсионерски клубове, за разходи по ушиване на костюми за съответните творчески състави към пенсионерските клубове и за разходи, свързани с озвучаване и наем на зала за организиране на събития от пенсионерските клубове. За една календарна година пенсионерски клуб може да бъде финансиран само за една от горепосочените дейности, като не се допуска двойно финансиране за една и съща дейност, за която вече е получено подпомагане в рамките на една календарна година. Пенсионерските клубове, желаещи да бъдат подпомогнати по програмата, трябва да подадат мотивирано заявление по образец (Приложение №1) в деловодството на Община Бургас председателя на пенсионерския клуб или ръководителя на състава към клуба. Към заявлението следва да се приложат още план-сметка за необходимите разходи, оферта с описание, за която клуба кандидатства и възможностите на изпълнителя за извършването й, покана или друг документ за участие в междуградски или национални прояви, а за финансиране на хонорари на корепетитори, хореографи или други музиканти, трябва да се посочи име на специалиста, брой часове работа на месец и възнаграждение, съобразно часовата заетост. Целта на Община Бургас е чрез програмата да подкрепи творческите прояви на пенсионерските клубове, да гарантира развитието им и да им даде повече възможности за изява. През миналата година от двете сесии на програмата общо 1600 възрастни хора, членуващи в 23 бургаски пенсионерски клубове, получиха финансови средства за закупуване и пълно обновяване на гардероба на своите фолклорни състави с чисто нови народни носии и костюми.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 42
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 61
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 77
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 49
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 85
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас