« декември 2019 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Борис Бухчев реди стихове за знаците на зодиака

Борис Бухчев реди стихове за знаците на зодиака

Роза МАКСИМОВА
Вярвате ли на хороскопи? Аз – не, но когато ми попаднат пред очите, ги чета. Не знам защо. Днес пред мен е един „весел“ хороскоп – малка книжка, написана с много чувствителност и изящно чувство за хумор. Авторът на този „Весел зодиак“ е Борис Бухчев, представен с литературния си псевдоним Борбух. Бивш учител, сега пенсионер, Бухчев не остава настрани от острите и щекотливи ежедневни злободневия, но ги рисува деликатно, „винаги с весел дух“.
В първата част на книгата Бухчев се усмихва през сълзи на имитационните промени в държавата ни, даже на „имитацията на вярата в Бога“. Печалната действителност само подсилва съществуващата болка:

Имитираме с цялата нация
как постига се демокрация,
имитираме всякакви форми
на успешни държавни реформи

Но върхът е – не искам да крия –
как се лапа от празна чиния.

Тихо роптае поетът „под звездите“, вдигайки наздравица за оцеляване след тежкия грип, но се и усмихва, намигайки, защото знае рецепта против досадната болест:

Във Странджа е здраво и старо, и младо,
защото похапва си „странджанско дядо“
и с „дядото“ редом алжирка си пие.
От тази рецепта опитайте вие!

Смешен и тъжен, жесток и трогателен е светът, в който живеем. Свят, в който ценностите вече са други, мечтите са други, пътищата за постигане на тези мечти са други:

Не ми помогна дипломата висша,
нито че често във печата пиша.
Сега оглеждам новите обяви.
Повярвай, Боже, много ми се нрави,
това ми е мечтицата заветна –
в един хотел да вардя тоалетна.

Втората част на книгата „Весел зодиак“ е озаглавена „Подсетено от класици“. Иван Вазов, Христо Смирненски, Елин Пелин, Христо Ботев, Любен Каравелов, Добри Чинтулов вдъхновяват бургаския сатирик – техни вечни творби оживяват в нов, осъвременен, борисбухчевски вариант. И разбираме колко са непреходни темите от живота, само че Бухчев ни ги поднася забавно, смешно-тъжно, в пародиен стил. Вазовата „молитва“ е „Пенсионерска молитва“, „Червените ескадрони“ на Смирненски тук са „черни“, „любовта народна“ на Чинтулов вече е друга - „на интересите угодна“, както и „езикът свещен“ и „Отечеството любезно“ - „съсипани безвъзмездно“.
И за да не оставя книгата тягостно впечатление, въпреки че има моменти, когато читателят се смее с глас, в третата част авторът ни представя един доволно смешен зодиак, в който всеки зодиакален знак е описан доста точно в рими. Макар че не всички вярват на астрологията, аз вярвам, че всеки, който прочете „Веселия зодиак“ на Борис Бухчев, ще се развесели. Леката римувана форма поставя акценти на основните качества на всеки зодиакален знак и събужда интереса на читателя, повдига настроението му, усмихва го, стопля го.
Да четем „Весел зодиак“ без да се обиждаме и да не приемаме всичко сериозно!

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Съдът отказа да регистрира партията на Слави Трифонов заради трибагреника

  • 06 Дек 2019
  • 1
  • 98
Софийски градски съд отхвърли молбата за регистрация на политическа партия "Няма такава държава". Причината е използваното като символ на партията знаме.

Честито на новите почетни бургазлии

  • 06 Дек 2019
  • 103
На днешната тържествена никулденска сесия на местния парламент своите отличия получиха редица бургазлии със заслуги към своя град и обществото.

Повишение на температурите от утре

  • 06 Дек 2019
  • 98
Днес над много райони на страната ще остане облачно и мъгливо. Не са изключени и съвсем слаби подинверсионни превалявания от снежни зърна и кристали. Температурите в низините ще бъдат от 2 до 7 градуса, в източните райони до около 9.

Честит Никулден, бургазлии!

  • 06 Дек 2019
  • 99
Честит Никулден! Този празник винаги е специален за нас, хората от Бургас. Ние не отбелязваме 6-ти декември само като ден от календара, а го очакваме с нетърпение и честваме с много настроение и любов. Това е денят, към който всички ние изпитваме особен сантимент, защото изразяваме обичта си към родния град.