Лятна Академия на изкуствата се провежда за 14-и път

Световноизвестен кларинетист за първи път с изява в България


Лятната академия на изкуствата се утвърди като образователна платформа в България, отворена за млади таланти от различни области на изкуствата без възрастови ограничения. Тя ще се проведе за 14-и пореден път. Изискването е участниците да се обучават в училища или университети по изкуствата или да са лауреати на престижни международни конкурси. Тя е форум, който съпътства образователния процес на младите хора, занимаващи се професионално с изкуство и им дава възможности както за практики в сферата на класическото образование, така е и стимул за експерименти и иновации, възпитавани и контролирани от преподаватели с утвърдени имена в Европа и света в сферата на професионалното музикално, художествено изкуство и актьорско майсторство.
В Академията са преподавали утвърдени творци като: проф. Петко Радев, проф. Ростислав Йовчев, проф. Ангел Станков – първият български музикант, удостоен с орден от кралица Елизабет II, българската джаз легенда Йълдъз Ибрахимова, Веско Ешкенази, театралният режисьор Явор Гърдев, Борислав Петранов, Касиел Ноа Ашер, проф. Светозар Бенчев и много други.
Основен признак за високото качество на преподаването е селекцията на преподавателите, която се извършва от екипа на Академията, който обединява на една плоскост майстори професионалисти, които имат единни естетически възгледи и принципи за изкуството. Така избраният преподавателски екип не на последно място трябва да е атрактивен за младите хора и да отговаря на творческите им търсения.
Следвайки търсенията на младите хора и подпомогнати организационно от Областна управа – Бургас, тази година екипът на Академията си разреши да покани един от най-известните френски кларинетисти със световна солистична кариера – Пол Мейер /Paul Meyer. Той е гастролирал като солист в Европа, САЩ и Австралия. Още на 17-годишна възраст става лауреат на конкурса на Евровизия, а през 1985 година спечелва първа награда на престижния конкурс в Тулон. Пол Мейер е записал над 50 диска за най-големите звукозаписни компании. Заедно с флейтиста Еманюел Паю, той е организатор на международния фестивал Musique de Salon de Provence. В последните години той развива и успешна кариера като диригент. От есента на 2019 той ще бъде главен диригент на камерния оркестър в Манхайм. Носител на най-високия орден за изкуство и култура във Франция (Орден на Почетния легион). Той не е свирил в България и неговият концерт в Бургас ще бъде световна премиера.
Майсторският клас по кларинет от 2 до 8 септември е с двама звездни преподаватели – Пол Мейер и Деница Лафчиева. Той ще се провежда в залата на „Арт Прим център“.
Проф. Деница Лафчиева е ученичка на проф. Петко Радев. Тя е едно естествено продължение на творческите търсения, които имаме в Лятна академия на изкуствата. Освен че нейн преподавател в Софийското музикално училище е бил проф. Петко Радев, преподаватели са и били проф. Петер Шмидл в Академията във Виена и проф. Андрю Маринър в Лондон. Днес тя има световна кариера. От тази година тя ще бъде първият професор от България, преподавател в изключително престижната Музикална Академия в град Бреша, Италия.
За майсторския им клас в Бургас имаме записани участници от 4 държави – Румъния, Австрия, Китай и България. По време на обучението ще има два концерта.
Първият концерт ще е на 5 септември от 19 часа в залата на Областна управа Бургас. Всички желаещи могат да закупят билети от касата на Часовника Бургас. На този концерт ще свирят Пол Мейер, Деница Лафчиева и Мария Принц.
С всеки концерт на преподаватели от майсторските класове по кларинет екипът на Академията отдава почит към делото на един велик български музикант, основоположник на лятната Академия на изкуствата и съмишленик – проф. Петко Радев.
Вторият концерт е на 8 септември, който е заключителният концерт на участниците. На пианото ще им акомпанира Мария Принц. Този концерт ще бъде също в залата на Областна управа Бургас. Входът за него е свободен.
Организаторите на Лятната академия, в лицето на г-жа Петя Великова, отправя благодарност към Областна управа Бургас, в лицето на зам. областния управител проф. Севдалина Турманова, за това, че са подали ръка този културен форум за млади таланти да се случи. Залата на Областна управа за двата концерта е предоставена безвъзмездно.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Пак обрат: Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

  • 30 Окт 2020
  • 94
Правителството се е отказало да облекчи прословутата Наредба 18 за касовите апарати

Отново над 2600 новозаразени, в Бургаско са 113!

  • 30 Окт 2020
  • 79
2689 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица при направени общо 11 376 PCR теста през изминалите 24 часа.

Жълт код за силен вятър в 10 области

  • 30 Окт 2020
  • 82
Жълт код за силен вятър е в сила за днес за 10 области в Северозападна и Централна България.

Спират водата в част от центъра на Бургас

  • 30 Окт 2020
  • 78
Водата ще бъде спряна днес в част от центъра на Бургас, съобщиха от ВиК - Бургас.

Спешна помощ ще прави бързи тестове за COVID-19 още в линейката

  • 30 Окт 2020
  • 78
Това ще стане още от края на седмицата, съобщи здравният министър