« април 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Лятна Академия на изкуствата се провежда за 14-и път

Световноизвестен кларинетист за първи път с изява в България


Лятната академия на изкуствата се утвърди като образователна платформа в България, отворена за млади таланти от различни области на изкуствата без възрастови ограничения. Тя ще се проведе за 14-и пореден път. Изискването е участниците да се обучават в училища или университети по изкуствата или да са лауреати на престижни международни конкурси. Тя е форум, който съпътства образователния процес на младите хора, занимаващи се професионално с изкуство и им дава възможности както за практики в сферата на класическото образование, така е и стимул за експерименти и иновации, възпитавани и контролирани от преподаватели с утвърдени имена в Европа и света в сферата на професионалното музикално, художествено изкуство и актьорско майсторство.
В Академията са преподавали утвърдени творци като: проф. Петко Радев, проф. Ростислав Йовчев, проф. Ангел Станков – първият български музикант, удостоен с орден от кралица Елизабет II, българската джаз легенда Йълдъз Ибрахимова, Веско Ешкенази, театралният режисьор Явор Гърдев, Борислав Петранов, Касиел Ноа Ашер, проф. Светозар Бенчев и много други.
Основен признак за високото качество на преподаването е селекцията на преподавателите, която се извършва от екипа на Академията, който обединява на една плоскост майстори професионалисти, които имат единни естетически възгледи и принципи за изкуството. Така избраният преподавателски екип не на последно място трябва да е атрактивен за младите хора и да отговаря на творческите им търсения.
Следвайки търсенията на младите хора и подпомогнати организационно от Областна управа – Бургас, тази година екипът на Академията си разреши да покани един от най-известните френски кларинетисти със световна солистична кариера – Пол Мейер /Paul Meyer. Той е гастролирал като солист в Европа, САЩ и Австралия. Още на 17-годишна възраст става лауреат на конкурса на Евровизия, а през 1985 година спечелва първа награда на престижния конкурс в Тулон. Пол Мейер е записал над 50 диска за най-големите звукозаписни компании. Заедно с флейтиста Еманюел Паю, той е организатор на международния фестивал Musique de Salon de Provence. В последните години той развива и успешна кариера като диригент. От есента на 2019 той ще бъде главен диригент на камерния оркестър в Манхайм. Носител на най-високия орден за изкуство и култура във Франция (Орден на Почетния легион). Той не е свирил в България и неговият концерт в Бургас ще бъде световна премиера.
Майсторският клас по кларинет от 2 до 8 септември е с двама звездни преподаватели – Пол Мейер и Деница Лафчиева. Той ще се провежда в залата на „Арт Прим център“.
Проф. Деница Лафчиева е ученичка на проф. Петко Радев. Тя е едно естествено продължение на творческите търсения, които имаме в Лятна академия на изкуствата. Освен че нейн преподавател в Софийското музикално училище е бил проф. Петко Радев, преподаватели са и били проф. Петер Шмидл в Академията във Виена и проф. Андрю Маринър в Лондон. Днес тя има световна кариера. От тази година тя ще бъде първият професор от България, преподавател в изключително престижната Музикална Академия в град Бреша, Италия.
За майсторския им клас в Бургас имаме записани участници от 4 държави – Румъния, Австрия, Китай и България. По време на обучението ще има два концерта.
Първият концерт ще е на 5 септември от 19 часа в залата на Областна управа Бургас. Всички желаещи могат да закупят билети от касата на Часовника Бургас. На този концерт ще свирят Пол Мейер, Деница Лафчиева и Мария Принц.
С всеки концерт на преподаватели от майсторските класове по кларинет екипът на Академията отдава почит към делото на един велик български музикант, основоположник на лятната Академия на изкуствата и съмишленик – проф. Петко Радев.
Вторият концерт е на 8 септември, който е заключителният концерт на участниците. На пианото ще им акомпанира Мария Принц. Този концерт ще бъде също в залата на Областна управа Бургас. Входът за него е свободен.
Организаторите на Лятната академия, в лицето на г-жа Петя Великова, отправя благодарност към Областна управа Бургас, в лицето на зам. областния управител проф. Севдалина Турманова, за това, че са подали ръка този културен форум за млади таланти да се случи. Залата на Областна управа за двата концерта е предоставена безвъзмездно.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Парламентът наложи мораториум на концесии, сделки и назначения

  • 22 Апр 2021
  • 120
Той ще важи до назначаването на нов кабинет. Предложението бе подкрепено от 151 депутати, като само от ГЕРБ не се включиха в гласуването. Обсъждането в парламента премина в скандали.

Даниел Митов: Днес няма да върнем мандата

  • 22 Апр 2021
  • 98
Утре на Изпълнителна комисия на ГЕРБ ще бъде взето решение дали ще бъде върнат мандатът за управление, или от партията ще предложат своя проектокабинет за гласуване в Народното събрание.

Решават за мерките по Великден

  • 22 Апр 2021
  • 91
Предлагат удължаване на извънредната епидемична обстановка.

Допълнителни пари за пенсионерите и през май

  • 22 Апр 2021
  • 95
Допълнителните 50 лв. ще бъде изплатени на близо 2 100 000 пенсионери.

Депутатите няма да имат Великденска ваканция

  • 22 Апр 2021
  • 90
Със 165 гласа "за", трима - "против", и трима - "въздържал се", парламентът реши тя да бъде отменена. Предложението е на ПГ "Има такъв народ".